kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Novellák

Krúdy kártyásai

Krúdy írásaiban  gyakran feltűnnek az ördög bibliájának hívei. Egyik fő művének tartott Vörös postakocsi történeteinek hősét a híres szerencsejátékosról és jó barátról, Szemere Miklósról mintázta. A kártyázók ott vannak a történetek hátterében, kevernek, osztanak, nyernek és veszítenek. Nincs helyünk, hogy minden kártyás témájú cikket és elbeszélést bemutassunk, csupán nagyvonalú felsorolással és néhány töredékkel tájékoztathatjuk az olvasót:

Korábbi cikkek a kartya-jatek.hu oldalon:
Krúdy Gyula: Magyar tájak - LINK
Krúdy Gyula: Ramsli  - LINK
Krúdy Gyula: Kártyavetés  - LINK

Elbeszélések:
Kártyások
A kártya nem hazudik
A kártyások legendája
A kártyaasztalnál
A skíz
A lyukas tallér

Cikkek:
A kártyavető
A kártyavetőhöz
A magyar kártya
Kártyajáték milliókban
Kártya, TURF és börze
Kártya és ló


A szerető a vetőkártyában
Madame Róza
pasziánsz-kártyái
Hamis kártyás
Ferbli
  

Krúdy Gyula: Szemere végrendelete (részlet)

"...Fantasztikus vagyona, még fantasztikusabb szerencséje mellett Szemere Miklós, az utolsó "magyar nábob": voltaképpen egy boldogtalan, keserves melankóliára hajlamos úriember volt, akinek aligha tudott valaki vagy valami örömet okozni életében. Igaz, hogy aranyból volt az árnyéka, de mégis csak árnyék volt az, amely árnyék mindinkább elmenekedett a magányba az emberek érdeklődése elől. Nem kedvelte Károlyi Mihályt, bár segéde volt annál a párbajnál, amelyet Tisza Istvánnal vívott; nem keresett már kaszinói látogatásai idejében sem mást, mint egy kényelmes karosszéket, ahol letelepedhetett lóverseny újságjai közé, és végül elbóbiskolt felettük. Még a játékszenvedély is elröppent belőle, mert megunta a nyerést is.


Kártyázó társaság

Bizonyos vagyok benne, élete utolsó éveiben csak kézlegyintéssel vette tudomásul, hogy a karikatúra rajzolók még mindig kártyakirálynak rajzolgatják. Majd (a céllövölde felállítása idejében) Tell Vilmosnak, a makk felsőnek rajzolják őt. Néhány fotográfián kívül nem maradt utána arckép, mert annyira hiú volt, hogy még lefesteni sem engedte magát, de a lovai lefestegetésére tartogatott házánál egy lengyel származású festőművészt, aki egész életében nem tett egyebet, mint Szemere-lovakat festegetett..."

Krúdy Gyula: A nagyétvágyú ember (részlet)

"Aki jól imádkozik, az jól is él" - mondja Szent Ágoston. Szűcs Gyula (ha ugyan e néven ismerik?), "Szűcs Pátri" mindig imádkozott, leginkább kártyázás közben, midőn kálvinista ember létére a mennybéli szenteket hívta félhangon segítségül, hogy bizonyos, a nyeréshez szükséges kártyákat, királyokat, filkókat és kilenceseket vastag, párnás markai közé kaphassa az égi hatalmasságoktól. És ha buzgó imádsága eredménnyel járt: a kártyajáték végén nem tartózkodott attól, hogy minden eledelből, amely az étlapon előfordult, dupla porciót engedjen meg magának. Szűcs Pátri végigette az étlapot, mégpedig duplán rendelve az adagokat."

Krúdy Gyula: Magyar urak a pokolban (részlet)

"A jelenleg élők között itt volna például Szemere Miklós, akiről mindenki tudja, hogy esztendőnként bizonyos időre mindig eltűnik Budapestről, az újságok szerint valamely külföldi fürdőhelyre, de igazában az ördög társaságába, akitől a legújabb kártyajátékokat megtanulja, hogy mindennel tisztában legyen. Kalábriászt például magától Belzebubtól tanult, amikor ez a játék jött divatba - felelt Kompolti a maga egyszerű észjárása és a Korona kávéházban hallott értesülések szerint, amelyek a korszak szerencsés kártyásának módszerét ördöginek vélték. (Pedig igazában leginkább azért nyert a különböző játékok űzésével, mert többnyire higgadtabb, meggondoltabb, hidegvérűbb volt játékostársainál.)"

Végül egy Krúdy anekdota a Kártyázó magyarok
című gyűjteményből: Lehetetlen követelés

Egy pesti klubban, ahová a bohémek kivesző félben levő fajtájának utolsó mohikánjai járnak, Krúdy Gyula leült kártyázni egy színésszel. En deux vagy rövidebben "andő" kalabriászt játszottak. Sokáig, órákon át. Amikor a kora hajnali órákban véget ért a párti, következett az elszámolás. Az író számolt a táblán és a színész feszült figyelemmel kísérte a műveletet.

- Kapok tehát tizenkét koronát - jelentette Krúdy és felmutatta a táblán a végösszeget.
- Csak hatot - felelte nyugodtan a színész.
- Ugyan kérlek! - kiáltotta haragosan az író. - Hiszen láttad, hogy jól számoltam. Ellenőrizd te is! Tizenkét koronát kapok.
- Nem, csak hat koronát kapsz - erősködött a színész.
- De hát miért?
- Mert nincs több!


Ferblizők


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió