kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártya Múzeum | Hírek, cikkek | Kukuk játék

Kukuk játék

A második magyar nyelvű játékleírás 1825-ből.

190 esztendő távlatából különösnek tűnik, hogy a második, magyar nyelven írott kártyajáték szabály egy nálunk ismeretlen képekkel művelt, az olasz emberek mulatságát szolgáló játékkártya és kártyajáték ismertető volt. Maga az eszköz és a játék neve eredetileg Chu chu, Cu cu, Cucco, Cöch. Az utazó által kukukra „magyarosítva” 1825-ben a Hasznok Mulatságokban jelent meg:

„Olasz Országban, 's kiváltképpen Piaczenczában, bizonyos kártyajátékot árulnak, mellyet a’ készíttők: „Nuovo e dilettevole Giuoco del Chuchu, o di Giuoco del Matto in Piacenza" névvel neveznek.

Ezen Játékot számos Társaság szokta játszani. 19 dupla kártya vagyon benne, mellyeknek mind egygyike számmal van megjegyezve az 1 számtól fogva 15-ig. A’ számos kártyák közül öt tömlöczöt, matskát, lovat, ketskét, és kukukkot mutat. Ez utóbbi meg van koronázva, a’ legjobb kártya 's inkább bagoly képet mutat. A’ többi kártyák is külömbb-féle nevetséges figurákból állanak u.m. bolond, nulla, béllyeg, melly még a’ nullánál is kevesebbet ér - 's több illyes figurákból. Van köztök végre egy sárga figura hosszú fülekkel, melly meg a' béllyegnél is kevesebbet ér, és a’ legrosszabb kártya.


Masenghini-kiadás, 1982

Az osztó két játékkártyát kever öszve, 's minden játszónak ötöt ad. Ha az osztónál jobb felől levő játszó a’ kártyájával meg nem elégszik, odább adja a’ szomszédjának, a' ki tartozik elfogadni, ha tsak nintsen ollyan kártyája, melly megállíttó tehetséggel bir.

Illyen esetben bár melly rossz kártyája jutott, meg kell vele elégednie. A' kártya váltás  sorban megy, tsak az nem válthat, a' kinek megállíttó kártyája vagyon. Megállíttó jussal bir pedig, a’ tömlöcz, a’ ketske, és a' kukuk; 's midőn ezekhez jut a' váltandó kártya, a’ váltónak a’ Cassaba annyi pénzt kell fizetni, a' mennyit előre betettek oda. Ha a’ matskához jut, onnan vissza kell térnie egész addig, a’ kinél kezdődött a' váltás; ha a’ lóhoz jut, azt által ugorja, és megy az utánna következőhöz. Azon két játékosok, kiknél a’ két bolondok vannak, midőn ezek öszve akadnak, a’ Cassaból kiki közülök kiveszi a' betétel díjját, és ezt ők liszttsinállásnak nevezik.

Igy a’ kártyák forgása mind addig folytattattatik, míg a' betett pénz az utolsó eggyig kiszedettetett.

Ekkor újj osztás kezdődik. Ezen Játék olly sok tréfás történetekkel keveredik öszve, hogy mind férfiaknak, mind asszonyoknak legnagyobb mulatságokra szokott szolgálni.”


A 40 lapos Cucco játékkártya
Kép forrása: giochicarteregionali.altervista.org

A korai leírás ellenére Magyarországon a kukuk nem telepedett meg. Egyrészt, mert a hazai kártyafestő ipar nem gyártott ilyen játékszert, másrészt a játékszokások inkább Bécsből és Párizsból importálták a kommersz és hazárd társasági mulatságokat.

A játékcsalád hasonló tulajdonságokkal művelt változatait – más-más kártyaképekkel – megtaláljuk Svédországban és Finnországban Kille, Harlequin, Kambio, Kucku néven, Norvégiában és Dániában Vekselspil és Gnav néven. Ausztriában és Dél-Németországban Vogelspiel, Hexenspiel az ismert változatok neve.

A magyar cikk szövegéből aligha lehet rekonstruálni a játékszabályokat.
Csak olasz nyelvű leírás segíthet - LINK
Franco Pratesi cikke régi kártyákkal - LINK


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ulti Liga a tévében | részletek

Következő adás: december 16-án.
Bridzsezzünk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Tarokkozzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Ultizzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió