kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Hírek, cikkek | Lila Jézus

Lila Jézus

A kártyázást a társadalom gyakran összeköti a korhelységgel. Nem dolgunk megfejteni a titkokat - miért isznak a nők, miért isznak az értelmiségiek, a magyarok és a világ?
Bizonyos viszont, hogy jó alkalom lehet a piálásra a kártyázás is. Példával szolgál egy írás
a kulker-online.eu oldalon, melynek teljes szövegét bátorkodtunk ide másolva a modern néprajzkutatás figyelmébe ajánlani:

"Sokféle ivós kártyajáték van, de a Lila Jézus a kvintesszenciája mindegyiknek! Először, mert egyszerű, a játékmenetet még az is megérti, aki már a legrövidebb egyenes vonalon sem tud végigmenni. Másodszor, mert mindenkit könnyen, gyorsan le lehet itatni vele. A játékhoz kell egy pakli magyar kártya, ha nincs jó a francia kártya. Lényeg, hogy egyértelmű sorrend legyen a lapokban, tehát Pokémonos kártyával nehéz játszani.

A paklit megkeverjük, kitesszük középre, a játékosok pedig óramutató járásával megegyező (vagy azzal ellentétes, tök mindegy!) irányba haladva felcsapnak egy-egy kártyát. Amint a kezdő játékos felhúzta az első lapot a mellette ülő megtippeli, hogy az általa húzott következő lap kisebb, nagyobb vagy egyenlő lesz-e azzal. Amennyiben ezt nem találta el (pl.: A játékos hármast húzott, B játékos kisebbre tippelt, de aztán ászt húzott), akkor B játékos iszik két kortyot a piájából. Ellenben, ha eltalálja (pl.: A játékos ászt húzott, B kisebbet tippelt aztán mondjuk hármast húz), akkor az általa kiválasztott két játékos két-két kortyot iszik. (A szeszes ital fajtája nincs kikötve célszerű korsónyi sörrel, vagy házmesterrel, esetleg 4:1-es VBK-val játszani, hogy ne kelljen állandóan töltögetni, de bátrabbak csinálhatják röviddel is.) Itt jön a csavar: amikor helyes tippnél valaki kijelöli, hogy kik igyanak, akkor nem mondhatja, ki az illetők neveit, nem mutathat rájuk, sőt semmilyen tulajdonnevet sem használhat. A játék során nem írhatnak körül valakit kétszer ugyanazzal a jelzővel. (pl.: Ha valaki egyszer azt mondta, "A baseball sapkás srác igyon két kortyot!", akkor azt a személyt többet senki sem nevezheti "baseball sapkás srácnak".) Továbbá nem lehet káromkodni sem. Aki megsérti a szabályokat az iszik két kortyot (vagy amennyit jónak lát), természetesen ez nem menti fel az ivás alól azokat, akiket ő kijelölt.

Ebben a játékban az a szép, hogy a fent említett szabályok nem a játékmenetre, hanem a játék időtartalmára vonatkoznak. Magyarul, ha valaki éppen nem is húzott kártyát, de azt mondja "Pali légyszi adj tüzet!", akkor innia kell, mert tulajdonnevet használt, ugyanez vonatkozik a káromkodásra és így tovább. Pont ezért lehet akár nagyobb létszámban játszani (10-12 fő), mert akkor senki sem fog tudni vigyázni a szájára. Mint, ahogy az a nevéből következik a játék addig tart, amíg valaki az asztalra nem dől és nem lát maga előtt lila Jézusokat repkedni. Aki meglátja a lila Jézusokat nyert!"


Aba Novák Vilmos: Ivók
Aba Novák Vilmos korát megelőzve festette meg
a nemes versengés - ha úgy tetszik szórakozás - győzteseit.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió