kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Liszt-whist

Thomán István (1862-1940), a Zeneakadémia tanára 1926-ban írta le emlékeit nagy tanítójáról, Liszt Ferencről. Cikkében árulkodott a közös kártyázások csalafintaságairól is:

„Hetenkint háromszor négytől-hatig délután összesereglettek nála a növendékek s ilyenkor aztán tanított. Egyetlen szórakozása azonban a kártyázás, a viszt volt. Én olyan szerencsés voltam, hogy a kártyapartikon úgyszólván mindennap részt vehettem. Tanítás után hattól félnyolc óráig, egyéb napokon pedig négytől hatig viszteztünk. S a játék nem pénzbe ment, hanem „pour l'honneur du drapeau", mint ahogy a Mester magát kifejezte.

S egész szerencsétlen volt ez a gyermekded természetű zeneóriás, ha veszített. E miatt később úgy rendezkedtünk be, hogy lehetően mindig ő nyerjen. Megesett például, hogy mint ellenfele, átnyújtottam neki a kártyáimat, tanácsot kérve tőle, hogy milyen szint mondjak be. így ő azonnal tisztában volt a helyzettel és ki is aknázta alaposan a jó öreg úr. Ha idegenek is voltak jelen az ilyen ártatlan hadicselnél, akkor kissé zavartan mentegetődzött, (miközben kártyáimba pillantott,) hogy hát mily határtalan iránta a bizalmunk. Kijelentette azonban, hogy ezzel bizony soha nem él vissza. „Je jouis d’une confiance sans bornes“, szokta volt mondogatni.


Liszt Ferenc souvenir
Képek forrása: www.zazzle.de

Partnerei, ha nők is részt vettek a játékban, többnyire azok közül volt valamelyik, Weimárban az utolsó két esztendőben majdnem állandóan Arma Senkrah, akkor hírneves, bájos, fiatal hegedű művésznő játszott vele. Amerikai születésű leány volt, kit e télen a hangversenyútján anyja, Mistress Harkness kisért (e név megfordítva adta a fiatal lány nőm de guere-jét: Senkrah), a nyarat pedig a kies Weimárban töltötte. Vele aztán összejátszottunk. Ismeretes, hogy a visztjátéknál a két-két partner szemben ül egymással. Nekem tehát mint ellenfélnek a Mester és a bájos művésznő között volt a helyem, Mialatt a Mester tűnődve a kártyát rendezgette, én az asztal alatt észrevétlenül átnyújtottam Senkrah kisasszonynak legjobb kártyáimat s tőle ugyanannyi rosszat kaptam a helyükbe. Ilyen ártatlan cselfogással vittük ki, hogy az öreg úr nyerjen, mert különben kegyetlenül rosszkedvű lett. Mrs. Harkness sokszor beleszólt a játékba, mire a mester, ki sohasem lett udvariatlan, „le choeur grecque“-nek, az antik tragédiák kórusának nevezte el a korosabb úriasszonyt. Ez a kórus tudvalévőén állandó megjegyzéseivel kísérte a drámai cselekményt.

A sans atout-t sans ohne-nak nevezte el tréfásan és miután a sans atout játékhoz jó kártya is kellett, figyelmessé tett bennünket, hogy csak akkor mondjunk sans ohne-t, ha mit avec-ünk, azaz jó lapunk van.”

Kártyaprés a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban: lisztmuseum.hu
Korábbi cikkünk: A kártyázó Liszt Ferenc


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió