kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Lovak, kártyák, lovasok

A kártyagyártás és a játékkártyaképek történetében rendre felbukkannak a galopp, ügető, póló és a lótenyésztés világának szereplői. Több kártyagyár közismert jelképében, védjegyében is szerepel a paripa: a Piatnik kártyagyár zsoké alakja a tulajdonosok egykor jónevű versenyistállójára utal; az Unió kártyagyár cégjeles lapjain pedig szulkit látunk. A Modiano kártyagyár védjegyében hosszú időn át szárnyas lóalak szerepelt.


Kártyagyár védjegyek

A hagyományos kártyaképeken a XV. század óta lovagok és királyok szállnak nyeregbe. A hátoldalakra pillantva pedig megállapíthatjuk, hogy a lóversenyzés jellegzetes emléktárgya lett a XX. században a játékkártya. A nagy versenyekre Ausztráliában, Angliában és az Egyesült Államokban emlékkártyákat adnak ki, a hátoldalakon, a dekoratív pikk ászokon és a joker lapokon favoritok és lovasuk fényképével, ritkábban a versenyéletet karikatúráival. A tanulókártyák egyike pedig a lovak megismerését segíti: pónik, vadlovak, igás- és versenylovak rajza díszíti a lapokat. Néhány gyűjtő egyenesen e téma gyűjtésére - lóvadászatra - specializálódott.


Lovak és pónik (Forrás: stablestuff.net)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió