kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Magyar kártya kaszinó

Egy lelkes pókerbarát leírta a magyar kártyával játszható pókerjátékot. - LINK

Talán elkerülte a feltaláló figyelmét, hogy Közép-Európában már háromszáz éve ismerik a ferbli nevű játékot. Ma már nem elég divatos, talán nem elég amerikai ez a játék, viszont legalább annyira érdekes (olykor megrázóan izgalmas), mint a póker.

Érdekes körülmény, hogy a játékházak és kaszinók termeiben soha sem honosodott meg a német sorozatjelű kártya, így a jellemzően Közép-Európában használt Tell- vagy magyar kártya, a Doppeldeutsche sem. Ott volt viszont a hazai polgári körök, tiszti- és úri kaszinók fergeteges, olykor nagyon goromba kártyacsatáiban. Amikor összeállítjuk a magyar kártya kaszinó játékválasztékát, az egykor nagyon népszerű szerencsejátékokat kell felsorakoztatni.

Ferbli
A hazai csendes néven is elhíresült hazárdjáték a XIX. század elejétől száz éven át hódított polgári körökben, mígnem leváltotta a smén és a bakk. (Mindkettőhöz francia sorozatjelű kártyát használnak.) Az éjszakába nyúló, nem ritkán napokig tartó viadalokban vagyonok cseréltek gazdát. Napilapok cikkeztek a ferblizésben tönkrement családokról és egzisztenciákról, a parlamentben ferbli ellenes felszólalások hangzottak el, sürgetve a szerencsejátékok szabályozását. Nem szenvedélybetegségnek hívták a jelenséget, hanem jellemhibának, fegyelmezetlenségnek tartották. És a ferbli hiába szerepelt a mindenkori hatalom szerencsejáték tilalmi listáján az első helyen, a kártyások lelkesen művelték.

Egy ferblicsata az Egy erkölcsös éjszakában. - LINK 
Ferblisirató. - LINK
A ferbli szabályai. - LINK

Nemrég találkoztunk csereferbli néven egy játékváltozattal. A szerző talán a tűz (fájer) játék elemeivel keverte meg a dolgokat?
Használható ferbli programról nincs tudomásunk.

Tűz ("fájer" vagy 31)
Kezdetben gyermekek szórakozása, később kocsmák, laktanyák és diákszállások kedvelt hazárdjátéka volt a XX. század harmincas éveitől. A játékcél természetesen ebben is az ellenfelek kifosztása.

A tűz szabályai. - LINK 

21
Talán a legegyszerűbb, mondhatnánk együgyű szerencsejáték, szintén a tilalmi listák szereplője. Hasonló játékcélú testvérét, a Black Jack nevű változatot ma is megtaláljuk a kaszinókban.

A 21 szabályai. - LINK 

Kopka
Első osztályos tananyag a szerencsejátékok iskolájában. Gondolkodást nem igényel, csupán a tétek gyakori vándorlását a résztvevők között. Sajátos szabályai miatt mindig az osztó állhat fel nyereséggel az asztaltól.

Kopka szabályok.LINK 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió