kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Magyar kártyák Amerikában

A magyar kártya napjának aktualitását kihasználva vetünk egy pillantást az amerikai földrészen készített magyar kártyákra.

Egyesült Államok:
1910 körül a New Yorkban működő A. Dougherty kártyagyára ismerte fel a Közép-Európából érkező bevándorlók játékeszköz igényét és készített egy szériát az angol zsargonban csak "Évszakok" vagy "Négy évszak", Magyarországon "magyar kártya", német nyelvű területeken "Doppeldeutsche" nevén forgalmazott standard kártyából. A dobozon "Hungarian Playing Card" felirat szerepel a típus mellett a felhasználókra is utalva. Az évszakok és a személyek nevét viszont németül nyomtatták a lapokra - vélhetően átvéve egy bécsi kártya rajzait. (MKVM Magyar Kártyamúzeum)

kártya

kartya

kártya

kártya

A XX. század 30-as - a kiadás pontos ideje nem ismert - New Yorkban élő magyar nyomdászok gyártottak magyar kártyát. Üzemük fantázianevét a tök VII-re nyomtatták, a magyar zászló rajza alá: "Kossuth Kártyagyár - Budapest és New York". A kártyalapok felirata itt magyar nyelvű. (Argentin magángyűjtemény)

kártya

Argentína:
A világháborúkat követően viszonylag nagy számban települtek Argentínába magyar családok. Felismerve az igényt, Buenos Airesben a G. Berger nyomda adott ki dobozán "Naipes tipo Hungaro - Magyar játékkártya" néven 32 lapos játékkártyát. A derék nyomdászok nem bajlódtak a kártyaképek átrajzolásával, egyszerűen lemásoltak egy korábbi budapesti magyar kártyát. (Argentin magángyűjtemény)

kártya

Cikkünk címének más értelmezésében magyarországi kártyagyártók termékei - játékok, próbanyomatok, kártyaívek és csomagolások - szép kollekcióját őrzik a Yale Egyetem Cary-gyűjteményében. 37 tétel, köztük olyan ritkaságok, melyek egyedüli emlékként tudósítanak egy-egy személy kártyafestészetben végzett tevékenységéről.
Részletek itt >>


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió