kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Magyarokat a "magyar kártyára"

A magyar kártya képeinek megújításával 150 éve próbálkoznak lelkes grafikusok. Az 1860-as években Wilner József adta ki Krehn metszeteit.

kártya

Az 1870-es években az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat kártyájának lapjaira az Andrássy-Szlávy kormány tagjainak portréját festette az alkotó.

magyar kártya

1896-ban a Piatnik Kártyagyár a milennáris alkalmából ismételte meg az Első Magyar Kártyagyár korábbi kiadványát. Ennek ászain látunk magyar költőket és politikusokat.

magyar kártya

1898-ban jelent meg az alábbi beszámoló a Budapesti Hírlapban:

„Magyar vitézek a svájciak ellen.
Nemzetközi összeütközéstől nem kell tartani, - csak a kártyalapokról akarja leszorítani Teli Vilmost, Gesszlert, a Kuoni pásztort és az egész svájci szabadságharcot Réthi Lajos ceglédi rajztanitó. - „Kártyázni mindig fognak az emberek - írta az Emke-hez Kolozsvárra, - miért ne legyenek tehát a kártyák magyar motívummal, a nemzeti történelem alakjaiból és hazai viseletűnk, tájképeink formáiból összeállítva ?“ Meg is rajzolta úgy a tarokk, mint a ferbli-kártyákat a legsikerültebb módon és azok értékesítését fölajánlotta az egyesületnek. Az Emke véleményt kért Roskovics Ignác festőművésztől, aki a rajzokat jóknak és a tervezetet elfogadhatónak találta. Most tehát az kellene még, hogy a kártyagyárosok valamelyike a tervet elfogadja, a rajzokat megvásárolja s a kártyák forgalomba hozásáról gondoskodjék.” Réthi Lajos kártyáinak kiadásáról nem tudunk.

A Magyar Snapszer Szövetség 2012-ben rajzpályázatot hirdetett. A beérkezett tervek közül Tolnai Dávid rajzait hirdették ki győztesnek. A kártyaképeket a bécsi Art Design Stúdió vásárolta meg, de azóta sem hallottunk az új magyar kártya kiadásáról.
Korábbi cikkünk >>

magyar kártya

A világ más részein is folytak és folynak kísérletek a kártyaképek modernizálására, megújítására. Úgy tűnik, a régi hagyományokat nem lehet kitörölni a kártyás világból. Ragaszkodnak a jól megszokott játékszerekhez, az újabb és újabb újítások alkalmi kiadásnak minősítve vonulnak a grafikai gyűjteményekbe. Játszani ezekkel senki sem fog!


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió