kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Hírek, cikkek | Makaó és macao

Makaó és macao

A makaó nevű lapfogyasztó kártyajáték az 1950-es években terjedt el Magyarországon.

Játékszabály magyar kártyával - LINK
Játékszabály francia kártyával - LINK
Makaó - LINK

A hazárd makaóról az első említést az 1840-es években találjuk: "...az első "Schlager" a macao bankba hasit..." írta az Életképek cikkírója egy szombathelyi kirándulás leírásában. Aztán 1847-ben egy novellában a főhős pénzpazarló tevékenységei között említik: "Ő úgy volt boldog, ha minél többfelé hányhatta bankjegyeit: bérkocsis, császárfürdő, színház, hangversenyek, vacsorák, pezsgőzés, macao, halber, 's több aféle." 1854-ben a tiltott játékok listáján szerepelt: "Egy közelebb kibocsátott ministeri rendeletben a többi közt Magyarországra nézve a "farbli" "macao" "halberzwölf" és a teke-pályákon a hanzlijáték tiltott játékoknak nyilváníttatnak, melyekre a büntető-törvénykönyv szerint 10 ft-tól 900 ft-ig terjedő bírság szabatik."

A hazárd makaó korabeli szabályait a Magyar lexikon ismertette elsőként:

"Makao, igen kedvelt kartyajáték a m. kártyával (52 egy tuczatban), hasonlít a "huszonegy"-hez s annak egyik faja. A bankár minden játékosnak ad egy kártyát s magának is vesz egyet. Nyer az, akinek kilenczese van. A képes kártyák és a tízesek nem számítanak. Kilenczet csak ásszal vagy több kettős, hármas stb. kártyával lehet csinálni. Kilenczen felül elvész minden. A bankár a kilenczesnek háromszoros, a nyolczasnak kétszeres, a hetesnek egyszeres tételt fizet. Viszont akik vesztenek, a bankárnak fizetik a tételt egyszeresen ha a bankárnak hete van, kétszeresen ha nyolcza van, háromszorosan, ha kilencze van."

A Pallas lexikonban Porzsolt Benjámin (P.B.), a makaó szócikk írója pontosabb leírást adott:

"Makao, felette kedvelt s igen elterjedt hazárdjáték. A kártyajátékot a francia 52 lapos kártyával játszák, egy bankadó és két játszóval. A kártyák értéke: a figuráké 0-val egyenlő, a többieké pedig a reájuk rajzolt szemek mennyiségével egyenlő. A 10 egység szintén értéktelen mennyiségnek vétetik. Kártyaleosztás előtt kijelentik a játszók a bank erejéig terjedhető «tét»-mennyiséget. Bankár leoszt egyesével vagy egyszerre két-két kártyát mindenkinek. Megnézve sajátját, ha abban «kis sláger» vagyis 8, avagy «nagy sláger»-ja vagyis 9 egysége van, azokat felborítja s megnézi a játszókét is; kinek ezek közül ugyanannyija van, tétjének felét, kinek kevesebbje van, egész tétjét veszíti, kinek nagyobb slágerje van, nyeri. Ha nincs a bankárnak slágerje, úgyszintén a játszók egyikének sem, úgy jogában áll még egy lapot a kettőhöz venni, s az így elért menynyiség figyelembe vételével nyer az, akinek többje van."

A makaó aztán a századfordulón adta át helyét a hasonszőrű bakk (baccarat) és smén (chemin de fer) nevű kaszinójátékoknak.


Kóber Leó grafikája: Macao


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió