kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Már megint a Salamon

Salamon Béla (1885-1965), a kabaréjelenetekből ismert színész lelkes kártyajátékos volt. Alsóst és ultit játszott barátaival.

Salamon Béla: Az ulti és a futball (1959)

Az ember nem tehet eleget minden kívánságnak. Vannak barátaim, akik (lehet, hogy kevesen) színpadi szereplésem miatt becsülnek. De ugyanakkor elítélnek egy régi szenvedélyem miatt, amit úgy hívnak, hogy futball. Az ilyeneknek hiába magyarázom a labdarúgójáték szépségeit. Hiába áradozom, milyen gyönyörűség nézni, amikor például első számú kedvencem, Sándor, akire néha hárman is ragadnak, elindul a labdával és úgy cikázik, mint a villám a nyári zivatarban! Hát ha még be is rúgja a labdát az ellenfél kapujába. Nincs annál nagyobb öröm a világon (persze, egy MTK szurkolónak). Erre az én futballellenzékem azt mondja:

- Ugyan kérem, a maga főkedvence hetek óta térdsérüléssel bajlódik, amit futballozás közben szerzett. Hogyan lehet olyan sportot szeretni, amely állandóan veszélyezteti a játékos testi épségét?
- Maga szerint mit kellene csinálni?
- Hát például, ha van szabadideje és szereti a veszélymentes játékot, játsszon ultit! Az is izgalmas.
- Igen? Hát ide figyeljen. Szombat délután (meg a kölyökcsapatnak sem volt mérkőzése, pedig elmegyek utánuk akár Soroksárra is) elhatároztam, hogy ellátogatok egy kedves ismerős házaspárhoz, ahol mindig szívesen látnak uzsonnára. Felmegyek a liften, becsengetek, várok egy kis ideig. Senki sem nyit ajtót. A lakásból pokoli lárma hallatszott. Szenvedélyes kiáltások foszlányai jutottak el hozzám, időnként olyan tompa puffanásokkal, mintha odabenn bútorokat döngetnének. Ha nem ismerném őket, azt hihettem volna, hogy a lakásban társbérlői értekezletet tartanak. - Istenem - gondoltam, még egy ilyen ideális házasságban is előfordulhat ilyesmi. Végre, talán az ötödik csengetésre az ajtóban megjelent a háziasszony.
- Az ég szerelmére - mondtam. - Mi történik maguknál?
- Semmi különös - feleli mosolyogva.
- Hát akkor mi az az ordítás odabenn?
- Laciék játszanak.
- Mit?
- Csendes ultit.
- Ha ezt ilyen csendesen játsszák - mondtam magamban, - mi lehet akkor, amikor rablóultit játszanak?

Később én is beszálltam negyediknek a „veszélymentes” sportba. Egy darabig ment is minden baj nélkül a játék, de egyszer zöldet hívtam piros helyett, ami nem tetszett a partneremnek és az asztal alatt úgy bokán rúgott, hogy még ma is kék a lábam.

- Szóval, kedves barátom, az ultinál is meg lehet sérülni.

Azóta, ha leülök ultizni, előbb mindenesetre sípcsontvédőt húzok.

Korábbi Salamon-cikkünk:

Salamon játszik
Salamon kabaré: A papa helyezkedik


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió