kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Hírek, cikkek | Máriástól az ultiig

Máriástól az ultiig

A magyarok nemzeti játéka az ulti. A napokban folyik a játék hungarikummá avatásának procedúrája. Az ulti történetét Zsigri Gyula tanár úr Újabb 21 kártyajáték... (1996) című könyvében foglalta össze.

Kezdetben volt a MÁRIÁS , melynek története 1534-ig követhető - legalábbis ami a játék nevét illeti. Franciaország (mariage) után a németeknél bukkan fel Mariagen-Spiel néven. A magyar nyelvű irodalomban elsőként Gvadányi József emlékezik meg róla 1787-ben.

A máriás első, nagyvonalú
leírását 1880-ban közölte
a Magyar lexikon:

 
Újabb 21 kártyajáték

"Mariage, (fr. mariázs) kártyajáték, magyarul m á r i á s; közönséges magyar kártyával (32 lap) játszák ketten, úgy, hogy minden játékos kap négy kártyát, a többi kártyát leteszik s minden hivás után vesz belőle minden játékos egyet. A tízes és ász számit, színre szint nem szükséges adni csak akkor, ha már a csomóból az utolsó kártyát is felvették. Számit továbbá egyszinű király és felső együtt 20-at ha legelőször mondatik ki 40-est azonban csak az mondhatja ki, kinek már számító ütése van s a 40-es máriásnak a színe tromf (atout), mely azonban csak akkor érvényes, ha már minden kártya kézben van. Az utolsó ütés is 10-et számit. 40-es máriást csak addig lehet mondani, amig még van kártya a csomóban, de ha már nincs, akkor csak 20-at számit. A játék máriás mondás nélkül (4 tízes és 4 ász) az utolsó ütéssel együtt kilenczven. A máriások összes száma 100."

A 2-3-4 személy által játszott, sok elemében a máriáshoz hasonló SNAPSZER leírását csak jóval később ismertetik ezen a néven a kártyajáték gyűjtemények. A játékcsalád egy másik tagja, az ALSÓS négy évtizedig vezette a kártyajátékok népszerűségi listáját, majd a II. Világháborút követően hirtelen eltűnt a kártyások életéből.

A századforduló idejétől játszották a TALONMÁRIÁST, (90-es máriás, ulti-máriás) mely a XX. század harmincas éveiben teljesedett ki, illetve vált a mai szabályok szerint játszott rablóultivá. A szabályokat illetően a társasági szokások miatt kaotikussá vált helyzetet a mai napig nem sikerült egy mindenki által elfogadott, egységes szabálykönyvvé formálni.

A talonmáriás leírása - LINK
A rablóulti leírása - LINK


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió