kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártya Múzeum | Hírek, cikkek | Mi van a csomagban?

Mi van a csomagban?

Kártya régiségek után kutatva előfordul, hogy felbontatlan csomagolásban kínálnak játékkártyát a gyűjtőnek. A feliratok alapján nem lehet pontosan azonosítani a papírburkolatban rejlő képtípust. Minap egy érdekes játékra bukkantunk.

A vélhetően francia piacra szánt kártya neve „póker-whist”, gyártója a budapesti Piatnik kártyagyár. A (megszűnt) adóbélyegzés helyén olvashatatlan körbélyegzés. A gyári szám 151, az 54 lap 2 jokert ígér. A csomagolás másik oldalán „III. osztályú” – „Ára: Ft 13” bélyegzések.

Ismerve a budapesti Piatnik árjegyzékeit és termékkatalógusait, az 1918 óta exportra gyártott 151 sz. „belga-genovai képes”, 4 indexes kártya lehet a csomagban. A gyártás ideje 1950-1951. (1949-ben államosították a Piatnik kártyagyárat, ám nevüket még 2 évig használták jogtalanul. A zsokét levették a céges lapokról, a dobozokon és csomagolásokon viszont maradt a Piatnik név.) A póker-whist a Braun-Jánoska katalógusban PN1918/1 – Export whist Nr.151 és 154. számon szerepel.

A lapok között talált apró papírdarabon „14” szám. Ez a gyári kártyacsomagoló munkás egyedi száma volt. Az automata kártyaosztályozó berendezés üzembe helyezése előtt asszonyok ültek egy teremben és kézzel válogatták össze a kártyacsomagok lapjait. Előfordult, hogy egy lapból két darab került a csomagba, de olvasói reklamációk alapján hiányzó lapokról cikkezett a sajtó.

Mi nincs a csomagban?

„Hol a pikk tízes? Nemrégiben egy csomag kártyát vásároltunk 26 forintért, de vasárnap, amikor leültünk játszani, szomorúan tapasztaltuk, hogy a pikk tízes nincs benne. Ez már másodszor fordult elő velünk, múltkor a kör ász hiányzott a pakliból. Ki a meós a kártyagy árban? Talán Rodolfot alkalmazzák? Mert ő tudja így eltüntetni a kártyalapot. Találtunk ugyan egy cédulát a csomagban, amelyre hivatkozva reklamálni lehetett a hiányzó kártyát, de vasárnap délután nem nyithattuk ki sem az üzletet, sem a gyárat, hogy számon kérjük a hiányzó pikk tízest. És midőn néhány nap múlva panaszt emeltünk és pótlást kértünk, rosszkedvűen, sőt bizalmatlanul fogadtak. Lehet, hogy bennünk van a hiba és két pikk tízessel akartunk játszani? Nem életbevágó dolog, de mivel igen sokan kártyáznak, arra kérjük a kártyagyárat, nagyobb gonddal vigyázzon a csomagolásra.” Ludas Matyi, 1960.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió