vissza | nyomtatás

Ismét pagat.com

John McLeod Budapesten

A pagat.com a legnagyobb
kártyajáték gyűjtemény
- LINK
Horváth Ferenc és Jánoska Antal
riportja a Kártya Magazinban

John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes
A Hístory of Games Played with the Tarot Pack
a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett.
John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten
és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében
– mondhatni két osztás között – beszélgettünk.

 
Fotó: Woog Viktor

Mit is csinálsz tulajdonképpen, ha kártyáról és kártyázásról van szó?

Kártyajáték kutatónak tartom magam és a pagat.com web-oldal szerkesztője vagyok. 2002 óta ez a teljes körű elfoglaltságom.  Korábban a Brit Telekommunikáció stratégiai munkatársa voltam és csak szabadidőmben foglalkoztam a kártyajátékokkal. A Nemzetközi Kártyajáték Társaságnál hivatalosan tanácstag és web-mester vagyok, emellett próbálom a szervezet tagjainak érdeklődését a kártyajátékok felé irányítani, hogy a játékkártyát ne csak gyűjteni való műtárgynak tekintsék, hanem társasjátéknak is.

Mikor kezdődött a kártyázás szenvedélye?

7-8 éves korom óta érdeklődőm a kártyajátékok iránt. Szüleimtől megtanultam az összes játékot, melyeket ők ismertek, majd a könyvekben újabb játékleírásokat olvastam. A többiről. Cambridge-i tanulmányaim során szereztem tudomást, a külföldi diákok más országok játékaival ismertettek meg. Hamar kiderült, hogy a világon sokkal több játék létezik, mint azt valaha is elképzeltem. Ebben az időben vásároltam első tarokk kártyámat és megismerkedtem Michael Dummett-tel, aki a „The Game of Tarot” című könyvet írta. Diáktársaim és barátaim köréből olyan csoportokat szerveztem Cambridge-ben, később Londonban és Oxfordban is, akik szívesen kártyáztak és próbáltak ki mindenféle új játékot. Velük azóta is tartom a kapcsolatot, és gyakran játszunk közösen. 1995-ben indítottam a pagat.com weboldalamat, ahol az általam összegyűjtött kártyajátékokat ismertetem.

A pagat.com igazi kincsesbánya a kártyajátékok barátainak. Több helyen a játék származási helyével egyező nyelven is olvashatjuk a szabályokat, a linkek pedig mindeddig ismeretlen címekhez kalauzolnak el.

A pagat.com weboldal előnye, hogy bármikor bővíthető, javítható és a visszajelzéseknek megfelelően korrigálható. Szeretem ezt a rugalmasságot, ami a könyvkiadásban már nem valósítható meg. Egyébként nem hiszem, hogy kiadót találnánk erre. Ők inkább a legnépszerűbb játékok leírását tartalmazó kiadványokban érdekeltek, holott a pagat.com oldalakon az én érdekem, hogy a kevésbé ismert játékok részletes leírását bővítsem. Egyedüli szerkesztő vagyok, de a világ számtalan részéről több száz ember segített ebben információk közreadásával.

Hányféle kártyajátékra tudnál megtanítani bennünket?

A kártyajátékokat abban az értelemben, hogy olvastam róla és meg is értettem a játék céljait és filozófiáját, talán ezernél is többet ismertem meg. Azok számát, amelyeket játszottam is, talán 300-ra tenném. Természetesen egy játék megértéséhez kevés lenne csak egyszer játszani (ha az nem túl egyszerű), hogy jól játszhassuk. Ilyen formán talán 30-50 játékot említhetek, melyeket eredményesen játszottam is. És amelyeket leginkább kedvelek és művelek azok a kártyajátékok, melyek stratégiai és tervező gondolatoknak adnak teret. Ezek közé tartoznak a Magyarországon játszott tarokk, az osztrákok királyhívásos tarokkja, a német nemzeti játék, a „skat” és természetesen a kontrakt bridzs.

Tudjuk, hogy sokat utazol a világban. Tarokkoztunk mi már Budapesten, Kecskeméten, Bécsben, de Párizsban és Londonban is.

Eddig 17 országot sikerült meglátogatnom. Célom – más programok mellett – hogy a helyszínen és saját nyelvén ismerhessem meg az ott divatos és kevésbé ismert, vagy már feledésbe merült játékokat. Ausztria, Belgium, Kína, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc voltak kalandozásaim állomásai.

Mennyire vagy hazárd a játékokban?

Szívesen játszom kis tételekben, mert úgy gondolom, hogy a játék jobban működik akkor, ha a játékosok az eredményességre figyelnek, és abból profitálnak. Tét nélküli kártyázásnál néhány résztvevő oktalan könnyelműséggel elronthatja a játékot. Nagy tétekben való játék viszont nem érdekel. Egy magyar ismerősöm azt mondta, hogy amit én csinálok az inkább „pénzben való játék”, és nem „játék a pénzért”.

Nem csak Magyarországon tapasztaljuk, hogy a kártyajátékok egykori népszerűsége megkopott. Az ifjak nem ismerkednek meg apáik, nagyapáik társasjátékaival. Mit hoz vajon a jövő?

Az otthoni kártyázás szerepe és jelentősége valóban látványosan hanyatlott a 20 század végére, főleg a televíziózásnak köszönhetően. Más vonatkozásokban viszont – például otthonuktól távol élő diákok között, a hadseregben, vagy börtönökben – még ma is olyan népszerű lehet, mint korábban volt. A 21. században a kártyázás újra fejlődésnek indulhat. A felnőttek egyre vonzóbb időtöltésnek tekintik a társasjátékokat, és ez alkalmat nyújt a kölcsönös emberi kapcsolatok ápolására is.

Véleményem szerint az online kártyajátékok népszerűsége – és különösen a pókeré – növekedett azok között, akik eddig nem kártyáztak rendszeresen. Ahogy egyre több ember ismerkedik meg az online pókerrel, sokan közülük – legalábbis reméljük – kedvet kaphatnak, hogy szemtől szembe próbálják ki a játékot igazi kártyákkal és talán más kártyajátékokkal is megismerkednek. Tehát úgy gondolom, hogy az online játékok népszerűsége a társaságban játszott kártyajátékok számának növekedéséhez vezethet.

Más vonatkozásban viszont a nemzetközi kommunikáció könnyebbé válásával a kártyajátékok is sokkal gyorsabban terjednek, ami a regionális játékok kihalásának veszélyével is járhat. Például az amerikai „spades” nevű kártyajáték nagyon gyorsan elterjedt az utóbbi 10 évben, mivel online formájában nagyon könnyen játszható. Szóval ebben a tekintetben is bizonytalan a jövő.

Hogyan telik az idő, ha véletlenül nem kártyázol?

A zene érdekel, különösen a kortárs komolyzene. Szabad időmben koncertekre járok és két amatőr énekkar tagjaként kamara koncerteken énekelek.

Már türelmetlenül várnak a játékostársak. Befejezésül mondj néhány szót a „History of Games Played with the Tarot Pack” könyvről.

Michael Dummett professzor „The Game of Tarot” című könyve 1980-ban jelent meg. Negyed évszázad alatt sok minden történt a tarokkjátékok világában. Michael régóta tervezett egy második, javított kiadást. Amikor az Edwin Mellen Kiadó felajánlotta számára ezt a lehetőségét, engem kért fel szerzőtársnak. A tarokk könyv minden tekintetben egy átfogó referencia műnek készült és mivel viszonylag drága – 50 font – példányszámát limitálták. Jelentős sikernek tartanám, ha a jövő szakirányú írói a tarokk játékok alapművének tekintenék ezt a könyvet.

John, köszönjük a beszélgetést a Kártya Magazin olvasóinak nevében is. További szerencsés lapjárást kívánunk – nem csak Budapesten.

John McLeod CARD GAMES című, hatalmas kártyajáték gyűjteményéről korábban többször is beszámoltunk. Legutóbb júliusban bővült a kártyajátékok köre. Egyrészt távoli országok kevésbé ismert játékainak szabályait és változatait ismerhetjük meg, másrészt európai játékváltozatok kerültek bemutatásra.

Újdonságok a Card Games oldalon: pagat.com