vissza | nyomtatás

Kártyáról és kártyázásról

Kultúrhistóriánk játékokról írott nagy könyvét lapozgatva hamar világossá válik, hogy minden idők legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Tudatosodhat bennünk ez a gondolat, amikor a kártyamúzeumok kiállítótermeiben nézegetjük az apró lapocskák művészi, vagy éppen naiv rajzait.

Sok ezer kártyakép köszön ránk, mint társasjátékok kellékei, jósló- és bűvész eszközök, reklámhordozók, regionális- és fantázia kártyák. Régi korok játékkártyái nem csak az adott kor technikai fejlettségéről, sokszorosítási technikájáról mesélnek, de tudósítanak történelmi- és társadalmi eseményeikről, divatról és ízlésvilágról is. És persze az alkotó - legyen ő metszetkészítő, illusztrátor, kártyafestő, "kártyatsináló" vagy éppen hadifogoly - megmutatja szakmai felkészültségét, ügyességét, vállalkozó kedvét.

Évszázadok alatt életünk minden területére belopakodott a kártya. Nyelvünkben, irodalmi- és képzőművészeti alkotásokban, régi és modern filmekben egyaránt találkozunk kedvező és negatív hatásaival. A kártyázás szenvedélyébe bújtatott nyerni akarás vágya hat évszázada van jelen az európai társasági életben és okoz társadalmi feszültségeket, egzisztenciális bizonytalanságot, tragédiákat, a szerencséseknek a nyerés élményét, vagy egyszerűen az együtt játszás örömét.


Kapisztrán János prédikációja közben
ezernyi játékot égetnek el

A bajokért okolni az apró, ártatlan kártyalapokat értelmetlen lenne. A hazárd szenvedély és kellékei - kártyák, ostáblák és kockák - túlélték a kiátkozást és megannyi játéktilalmi rendeletet. A hamisjátékosok üldözése sem jelentett megoldást. A kártyázás ma is milliók szabadidős tevékenysége, azaz kellemes időtöltés, szellemi sport, jövőlesés és szemfényvesztés, vagy akár egy állomás a bűnözés felé vezető úton.

Kis kártyológiai összefoglalónk nem adhat mindarról tájékoztatást, ami hat évszázad alatt a játékkártya készítés és a kártyajátékok világában megtörtént. Olvashatunk erről a könyvtárnyi irodalomban. Az újabb idők internetes ismertetéseit óvatosan kell kezelnünk, hiszen rengeteg téves információval találkozhatunk - gyakran a magyarországi történésekkel kapcsolatban is. Az Offset és Játékkártya Nyomda honlapján kizárólag a kártyológia által elfogadott, szakmailag megalapozott linkekhez irányítjuk a kedves olvasót!