vissza | nyomtatás

Pikáns kártyák

A kártyaképek szívesen választott - sokáig tiltott - témája a XVI. század óta az erotika. Óvatos kétértelműség, humor, művészi- és primitív aktképek, pornográf rajzok és fényképek

A XX. század első felében divat lett művészkörökben az erotikus kártyák festése. Értékessé teheti ezeket az egyetlen példány és a művészi igényesség. Aztán jöttek az újság mellékletek, kártyanaptárak, az amerikai Pin Up hullám és mindenféle, kártya karaktereket használó grafika.

Ma már a pikáns kártyák olyan tömegével szembesülünk, hogy szakosodni is lehet a téma gyűjtésére. Ebben segítenek az Eroticism on Playing Cards katalógusai.

Érdekes történetet olvashatunk a reformkori
Pozsony titkosrendőri jelentésében:

„1847. február 8.: A helytartóság rendeletére egy feljelentés alapján felelősségre vonták Jäger József Lajos játékkártya gyárost. A vád szerint olyan kártyákat gyártott, amelyek nuditásokat és erkölcstelen jeleneteket ábrázolnak. Beismerte, hogy a legutóbbi országgyűlés alatt 12 tucat ilyen kártyát gyártott és a lemezt egy ösmeretlentől kapta. Kívánatos volna, hogy Jägert a törvény teljes szigora sújtsa. A kártyákat az országgyűlés alatt készítette a követ urak kedvéért.”

Mi lett a bűncselekmény következménye, milyen képeket festett Jäger mester a lapokra, nem derül ki. Ismerjük viszont a kor hasonló kártyagyári termékeit. Például Steinberger frankfurti kártyafestő műhelyének kártyáját. A lapok előképe standard kártyaminta. A kártyák átvilágításakor bukkannak elő a pikáns jelenetek.

A kártyakülönlegesség reprodukcióját megvásárolhatjuk itt: spielkartenonline.de

Képeinken a szolidabb
pikáns kártyákból válogattunk néhányat.