kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Ötvenegy

Kártya: magyar, 32 lap
Játék típusa: taktikai
Játékosok: 4

Az ötvenegynek csak vesztese van
Aki elsőként éri el vagy haladja meg az 51 pontot.

A lapok értéke
VII: 1 pont. VIII: 8 pont. IX: 0 pont. X: (-)1 pont.
Alsó: 2 pont. Felső: 3 pont. Király: 4 pont. Ász: 1 pont.

A játék menete
A játék minden mozzanata jobbra tartással folyik. A kártyacsomag megkeverése után mindenki 8, az osztó csak 7 lapot kap képükkel lefelé fordítva. Az osztó az utolsó lapot képével felfelé fordítva (nyitottan) helyezi az asztal közepére. Ez lesz a dobó halom első lapja. A játékot az osztótól jobbra ülő kezdi. Bemondja a dobó halom lapjának értékét és egy tetszése szerinti kártyát helyez nyitottan az asztalon lévő halom tetejére. Minden játékosnak be kell mondani a lapok összes értékét is. (Pl. 2 pontos alsóra 8 pontos lapot teszünk, a dobó halom értéke így 10 pont lesz.) Jobbra haladva a soron következő játékosok is így tehetnek le egy kártyát a kezükből. A lerakott lap és a dobó halom így kialakult értékét kötelező bemondani. Elveszíti a játékot és zálogot ad, aki lapjának lerakásával eléri vagy meghaladja az 51 pontot. Minden körben le kell tenni egy kártyát, kimaradni - passzolni - nem lehet. Az osztó személye partinként jobbra tartással változik.

Ha a dobó halom meghaladta a 30 pontot, könnyebben tudunk előre számolni. Lehetőleg úgy kell lapot tenni, hogy az utánunk következő játékosokat rákényszerítsük az 51 pont elérésére. Célszerű a végjátékhoz 8 pontos és -1 vagy 0 pontos lapot tartani.

Az ötvenegy másik változatában módosul a játék célja. Az a játékos nyeri meg a partit, aki eléri az 51 pontot. Veszít viszont, ha meghaladja ezt a határt. Ha a játékosok tétre játszanak, a nyertes itt három társától kap meghatározott összeget.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió