kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

„Pesten híres ferbli-kompánia...

...volt az a társaság, amely 1841-ben a Vadászkürtben gyűlt össze és a pozsonyi diétának az országos bizottságba küldött tagjaiból verődött össze. Vendég kártyanábobokat szívesen láttak a vidékről és a fővárosból. Rendesen két ferblista matador szerepelt. Egy-egy tét 4-5000 forint volt, Várkonyitól, a felette szerencsés Temes vármegyei követtől mindenki rettegett. Nem ok nélkül. A követ egész vagyont nyert össze pesti időzése alatt. Ibrányi Feri, a híres nábob a telet rendesen Pesten töltötte a negyvenes években. Az Angol királynő fogadóban lakott, ahol mindig volt kártya-kompániája. Ibrányi pesti tartózkodása alatt több százezer forintnak hágott a nyakára. Jókedvű, jószívű, de könnyelmű ember volt, s az ötvenes években a legnagyobb nyomorba jutott.

A szabadságharc táboraiban is sok vagyont pusztított el a hazárdjáték, melyben maguk a vezénylő tábornokok is részt vettek. Nem igen volt akkor becse sem a pénznek, sem az életnek. Ismeretes kártyahősök voltak a negyvenes években: Csernovies Péter és Komáromi György, akik egy vadászat lesállás alkalmával - nem lévén kéznél kártya - arra játszottak ezerforintos tételekben, hogy kinek a kezére száll hamarabb a légy.”


Csata után


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió