kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártya Múzeum | Hírek, cikkek | Pikáns kártyák

Pikáns kártyák

A kártyaképek szívesen választott - sokáig tiltott - témája a XVI. század óta az erotika. Óvatos kétértelműség, humor, művészi- és primitív aktképek, pornográf rajzok és fényképek

A XX. század első felében divat lett művészkörökben az erotikus kártyák festése. Értékessé teheti ezeket az egyetlen példány és a művészi igényesség. Aztán jöttek az újság mellékletek, kártyanaptárak, az amerikai Pin Up hullám és mindenféle, kártya karaktereket használó grafika.

Ma már a pikáns kártyák olyan tömegével szembesülünk, hogy szakosodni is lehet a téma gyűjtésére. Ebben segítenek az Eroticism on Playing Cards katalógusai.

Érdekes történetet olvashatunk a reformkori
Pozsony titkosrendőri jelentésében:

„1847. február 8.: A helytartóság rendeletére egy feljelentés alapján felelősségre vonták Jäger József Lajos játékkártya gyárost. A vád szerint olyan kártyákat gyártott, amelyek nuditásokat és erkölcstelen jeleneteket ábrázolnak. Beismerte, hogy a legutóbbi országgyűlés alatt 12 tucat ilyen kártyát gyártott és a lemezt egy ösmeretlentől kapta. Kívánatos volna, hogy Jägert a törvény teljes szigora sújtsa. A kártyákat az országgyűlés alatt készítette a követ urak kedvéért.”

Mi lett a bűncselekmény következménye, milyen képeket festett Jäger mester a lapokra, nem derül ki. Ismerjük viszont a kor hasonló kártyagyári termékeit. Például Steinberger frankfurti kártyafestő műhelyének kártyáját. A lapok előképe standard kártyaminta. A kártyák átvilágításakor bukkannak elő a pikáns jelenetek.

A kártyakülönlegesség reprodukcióját megvásárolhatjuk itt: spielkartenonline.de

Képeinken a szolidabb
pikáns kártyákból válogattunk néhányat.Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió