kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Pikk dáma

Kártya: francia, 52 lap dzsókerek nélkül
Játék típusa: taktikai
Játékosok: 4

A játék célja
Ütések szerzése és a kőr színű lapok elvitelének kerülése.

A lapok pontértéke, pontozás
Minden elvitt ütésért 10 pont jár a játékosnak (13 ütéssel összesen 130 pont gyűjthető.) A kőr lapok elvitele (-) pontokat jelent. Az ász 14, a király 13, a dáma 12, a bubi 11 mínusz pont, a számos lapok a feliratuk szerinti (-) pontot jelentenek. Különösen kerülni kell a pikk dáma megszerzését, mivel ennek pontértéke - 26. (Ez összesen - 130 pont.) Az egyes osztásokban elért eredményt pontozólapokon vezetik. A pikk dáma parti megállapodás szerinti osztásból áll, esetleg meghatározott pontszám eléréséig tart.

A lapok rangsora saját színükben
Ász, mint legerősebb, majd király, dáma, bubi, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.
A pikk dámában nincs aduszín.

A játék menete
A játék minden mozzanata jobbra tartással zajlik. Keverés és emeltetés után minden játékos 13-13 kártyát kap, egyesével. Az első ütéshez az osztótól jobbra ülő hív ki egy tetszése szerinti lapot. Színre szín adása kötelező, de a felülütés nem. Akinek nincs a kezében a hívott színű lap, bármelyik kártyáját az ütésbe teheti. A kihívási jog az ütést szerző játékosé lesz. Mindenki igyekszik ütést szerezni úgy, hogy minél kevesebb kőr legyen az elvitt lapok között.

Az utolsó ütés elvitele után közösen állapítják meg minden játékos teljesítményét. Ütéseit tízzel szorozva kapja meg plusz pontjait a játékos, és ebből kell levonni az ütésekben elvitt kőr lapok összes értékét.

Játék változat
A pikk dáma egy másik, talán izgalmasabb magyar változatában a kőr lapok állandó aduként szerepelnek, és elvitelükkel plusz pontok szerezhetők. A pikk lapok mínuszt jelentenek. Hívott szín hiányában adut kell tenni.

A lapok pontértéke
kőrök: ász: 20; király, dáma, bubi: 10; a többi lap felirata szerinti pontot ér. Pikkek: ász: -20; király, bubi: -10; a számozott lapokat saját értékükkel kell számolni. A pikk dáma itt -50 pontot ér. A lejátszásnál színre szín adása kötelező, de felülütni nem kell. Hívott szín hiányában adu (kőr), ha ez sincs a játékosnál, tetszése szerinti lap dobható. Ebben a változatban a megszerezhető kőrök értéke összesen 104, míg a pikk lapoké 144 pont. A pikk dámához hasonló munkahelyi játék a számítógépeken megtalálható fekete macska.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió