kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Hírek, cikkek | Politika 1909

Politika 1909

A közelmúltban megjelent Katonai kártyák - Kártyázó katonák című könyvből megtudhattuk, hogy a török háborúk óta a kártyafestészet visszatérő és népszerű témája az aktuális politikai élet szereplőinek életszerű vagy humoros ábrázolása.
Korábbi cikkünk >>

1909-ben a Pesti Napló rajzolója a parlament szereplőivel helyettesítette a magyar kártya lapjainak alakjait. A motívumokat és öltözéket megtartotta és mai szemmel már meg nem érthető utalásokkal jellemezte a szereplőket.

karikatúra

Tök ász: "Kukorica Sári, aki az elmúlt nyarat siratja a pusztán." Fedák Sári nagy sikerrel szerepelt Kacsóh Pongrác daljátékának címszerepében, a János vitézben.
Piros VIII: "A balpart Farkasházy, amint egyedül evez a háborgó vízen." Farkasházy Zsigmond ogy-i képviselő a Függetlenségi és 48-as Balpárt tagjaként politikai programjával kisebbségben maradt.
Tök VIII: "Egy kis fuzio: a negyvennyolcas menyecske, a hatvanhetes úr és a néppárti ministráns." Pártegyesítésekre utaló karikatúra.
Piros ász: "A jövő kártyája: a magyar politika tavasza: a klerikális uralom." A vallásos érzületű politizálás gúnyrajza.

kártya

Tök VII: korabeli magyar kártya adóbélyegzéssel; a zsoké alatti cégjel helyére Szemere Miklós nevét írták.
"Még egyszer Szemere Miklós, ezúttal mint a lótenyésztés patrónusa." (Szemere Miklós korának híres kártyása és lóverseny fogadások nyertese volt.)
Korábbi cikkünk >>
Makk VIII: "- mielőtt a makk nyolcason ábrázolt híres faluból Amerikába vándorol." A Magyarországról Amerikába történő tömeges kivándorlásra utal - nem tisztázott politikusra célozva.

karikatúra

Makk ász: "Szterényi képét viseli. Ő melegen ül." Szterényi József a Monarchia sikeres politikusa volt.
Zöld ász: "Ez itt Darányi, a bortermelés fellendítője." Darányi Ignác földművelésügyi miniszter a floxeria elleni harc győztese.

kártya

Zöld alsó: "Polónyi, aki felsőből alsóvá lett és az ég felé tekint." Polónyi Géza igazságügy-miniszter. Tisztéről korrupciós vádak miatt 1907-ben lemondott.
Makk alsó: "A harcias Achrental, aki diplomatafrakkja fölé páncélt húzott." Valójában gróf Aehrental-Leya Alajos, a Monarchia külügyminisztere volt.
Piros alsó: "Tisza István, a geszti merengő, mint nyáját sirató kuoni pásztor." Gróf Tisza István először 1903-1905-ben volt Magyarország miniszterelnöke. A politikától átmenetileg geszti birtokára vonult vissza.
Tök alsó: "Batthyány Anna, mint "én, Csillag Tivadar" az ő Loreley-szakállával." Az utalás további kutatást igényel.

kártya

Zöld felső: "Ugron, a székely felső, jobbjával csendesít, baljával kardját fékezi." Ugron Gábor Maros-Torda vármegye főispánja, a székely nemzeti tanács szervezője.
Tök felső: "Lengyel Zoltán, esküre emelt jobbal, mint erkölcsi vadász." Lengyel Zoltán ogy-i képviselő, egy cikkével megbuktatta Polónyi igazságügy-minisztert.
Makk felső: "A céllövészet apostola, Szemere Miklós, barátjának, a makk felsőnek kosztümjében." Kártyás és lovas hőstettei mellett a hazai sport mecénása is volt. 1903-ban lövőházat építtetett Pestlőrincen.
Piros felső: "Holló Lajos, a szigorú helytartó mezében, jobbján harci sólymával." A Függetlenségi Párt ogy-i képviselője.

kártya

Tök király: "...I., azaz II. Wekerle Sándor..." Kétszer volt Magyarország miniszterelnöke.
Zöld király: "Apponyi, ki hosszú ideig volt trónkövetelő, míg király lett." Gróf Apponyi Albert a Wekerle-kormány kultuszminisztere volt.
Makk király: "A királyok királya, a kedvenc király, a király kedvence." Nem tudjuk, mire gondolhatott a rajzoló.
Piros király: "Andrássy, mint választó-fejedelem, a "vörösek" királya." Gróf Andrássy Gyula, a kiegyezés után miniszterelnök, majd a Monarchia külügyminisztere.

A Pesti Napló szerkesztője az alábbi megjegyzéssel tette közzé a karikatúrákat:

"Semmi kétség, a legelőkelőbb ismeretterjesztő írók is elismerik, hogy Magyarország a kártya hazája. A statisztikus szerint Budapesten minden délután hatezer kártyaasztalnál folyik a kaláber, átlag húszezer játékossal és tízezer kibiccel. E szórakozás nagy népszerűsége indította a rajzművészt arra, hogy megrajzolja ezt a "politikai kártyapaklit", amely kártyanyelven hű képét fogja adni politikai viszonyainknak. Ez azonban csak szerény kísérlet. A kártyagyárak feladata az elkoptatott régi figurákat újakkal helyettesíteni az egész vonalon."


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió