kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Novellák

Radó Richárd: Ferblicsata a Török Császárban

A régi Belvárosban, a Rózsa tér és az akkori Városház utca sarkán volt a Török császár, vagy ahogyan köznyelven hívták, "Török csacsi" kávéház.

Este az úri társaságok jóízű mulatozásainak és híres ferbli csatáinak volt a színhelye. Márkus József, Bogosich Aladár, Ráth Aladár - a főpolgármester fia - Némai Antal és mások voltak a törzsvendégek. Ellenzéki mozgalmakban vállalt szerepeiért a kávéház indexen volt, gyakran tartotta szemmel a Thaisz - féle rendőrség és bűntette tiltott játék és más egyebek miatt a kávéházat.


Kártyaparti a kocsmában

Egy este javában folyt a ferbli (akkoriban a játéktilalmak listavezetője volt), amikor két ismeretlen férfi jött be a kávéházba, a ferblizők szomszédságában asztalhoz ült és kettesben kártyázni kezdett. Detektívek voltak. Alig játszottak néhány percig, amikor az egyik detektív felugrott, a kávéház ablakához rohant és elordította magát:

- Tűz van! Ég a szomszédos városháza!

A kártyázók is felugráltak helyükről, csak Ráth Aladár maradt az asztalnál a felhalmozott kasszával szemezve, kezében szorongatva három kártyalapját. A másik detektív odalépett hozzá és hivatalos komolysággal tudomására adta, hogy a kasszát a törvény nevében lefoglalja.

- Törvény ide, törvény oda, nekem huszonkilencem van makkból. Ha többet mutat, magáé a kassza, ha nem, kihúzom én - magyarázta el a tényállást Ráth Aladár hidegvérrel.

Az asztalhoz visszatérő társaság helyeslőleg ítélte oda a kasszát a nyertesnek. A detektívek - mielőtt az ifjak céltáblájává válhattak volna - visszavonultak balsikert sejtve. Később aztán nem is próbáltak eljárást indítani a híres kompánia ellen, amelyben ott volt a nagyhatalmú polgármester és törvényszéki elnök csemetéje is.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió