kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Rendelet a tilos játékok tárgyában, 1854

A játékkártyák európai elterjedését világi és egyházi játéktilalmak jelzik. Magyarországon a XVI. századtól találkozunk olyan városi, céhes, katonai és egyházi jegyzőkönyvekkel, rendeletekkel, melyek pénzbírsággal, testi fenyítéssel igyekeztek fékezni a ragályos kórként terjedő játékszenvedélyt.

Siklóssy László cikkében Mária Terézia rendeletéből (1768) sorolja a tiltott játékokat: „fáraó, bassette, landes-knecht, quindici, trenta-quaranta, rauschen, ferbeln, treschakó, sincere, brenten, mollina, vojta. Ezek a játékok, legalább is nevük alapján, nem magyar eredetűek… Két év múlva azonban ismét meg kellett szólalnia a Helytartótanácsnak, hogy a huszonegyest megtiltsa... Valószínű, hogy az előbbi sorozat a királyné összes országaiban előfordult, ám a huszonegyes ezenközben magyar földön dugta ki fejét.”

1854-ben a belügyminisztérium, igazság- és pénzügyminisztérium, továbbá rendőrhatóság egyetértésével korszerűsítették a kancellária 1840-ben kiadott játéktilalmi rendeletét.


A rendelet magyar nyelvű plakátja | A rendelet német nyelvű plakátja

Másfél évszázad elmúltával nem minden játékot tudunk azonosítani. (A rendelet a kártyajátékok mellett felsorolja az akkor ismert kocka-, golyós- és sorsjátékokat is.)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ulti Liga a tévében | részletek

Következő adás: december 16-án.
Bridzsezzünk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Tarokkozzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Ultizzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió