kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Részecskés kártyajáték

Csörgő Judit, Török Csaba és Csörgő Tamás új kártyajátékának dobozán olvashatjuk:

"Csillogó szemű gyerekeknek,
szüleiknek és rokonaiknak ajánlva"

A nem hagyományos játékkártya szerzői kettős élményt ígérnek a játékosnak: ismeretszerzést és szórakozást. Négyféle játékot ajánlanak kezdőtől a haladó szintig:

ANTI – KVARKANYAG –
KOZMIKUS ZÁPOROK – DETEKTÁLJUNK!

A kártyák melléklete egy ismertető könyvecske, melyben a játék szabályai mellett olvashatunk a "feltalálás" körülményeiről és a nemzetközi tudományos életben történő fogadtatásról is.

Csörgő Tamás fizikus, az MTA Doktora,
az Európai Akadémia tagja néhány gondolatot osztott meg
a Részecskés Kártyajátékkal ismerkedőkkel:

- Kártyajátékunk néhány szempontból rekordot is jelenthet: a lapokon ábrázolt elemi részecskéknek jelenleg nincs ismert mérete, mivel a lapok a mai tudásunk szerint a világ legkisebb ma ismert alkotóit, a leptonokat és a kvarkokat jelenítik meg. Az ábrázolt részecskék közül például az elektronok és a pozitronok valódi mérete - ha van ilyen méretük egyáltalán - biztosan kisebb, mint a milliméter milliomod részének a milliomod része. Erre utal a kártyalapjaink kis mérete is.

- A kártyajáték alapötlete Török Csabától származik, aki egy önképzőköri szilveszteri bulira készítette el a játék első változatát, az elemi részecskéket ábrázoló, még kézzel rajzolt kártyalapokat. Csörgő Judit ismerte fel, hogy a színes lapok segítségével még írni és olvasni nem tudó, 5-6 éves óvodások számára is jó szórakozást nyújt az egyik részecskés kártyajáték. Csörgő Tamás a Kvarkanyag játék alapötletével és a játék és a tudomány kapcsolatának hitelesítésével járult hozzá lényegesen a játékok kifejlesztéséhez. Végleges formájához mindhárom alkotó egyformán járult hozzá. Játékunk eddig két hazai innovációs versenyen nyert elismerést.


U-kvarkok

- 2012 májusában az USA egyik kutatóintézetének titkárnője új játékot fedezett fel paklink segítségével. Játékát kvarkanyag-memória néven ismertettük, e játék szabályai remélhetőleg hamarosan magyarul is olvashatóak lesznek. Ez volt az első részecskés kártyajáték, amelynek a leírását először nem magyar, hanem angol nyelven tettük közzé.

- 2012 júliusában hazánkba látogatott Roy J. Glauber, az amerikai Harvard egyetem Nobel-díjas fizikus professzora, aki a heves megyei Visznek községben és Hódmezővásárhely városában ennek a Részecskés Kártyajátéknak 12-12 példányát dedikálta a természettudományok és a játékok iránt is érdeklődő diákok és tanárok számára, önképzőköri munkájuk elismeréseképpen.


Leptonok és hátoldal

- Talán további érdekesség lehet, hogy 2012 augusztusában a részecskés kártyajáték igazi családi vállalkozássá vált, miután Török Csaba és Csörgő Judit annak rendje és módja szerint összeházasodtak. Nem tudom, hogy a kártya legendáriumokban olvasható elkártyázott feleségek mellett került-e már említésre a kártyán nyert szerelem. Mindenesetre tény hogy a részecskés kártyajáték ötletgazdáinak figyelmét jelenleg a részecskés kártyajáték helyett inkább a családalapítás első lépései foglalkoztatják.

- Végül, de nem utolsó sorban: a Részecskés Kártyajáték segítségével bárki számára lehetővé tettük, hogy egy elegáns mozdulattal  zsebrevághassa a sajtóban oly gyakran szereplő de a közoktatásból egyenlőre teljesen kimaradt elemi részecskéket, kézzelfogható közelségbe hozva a kvarkok és leptonok néha misztikusnak és félelmetesnek tűnő világát.


Anti-kvarkok

Kívánjuk hogy játékos kedvű olvasóink legalább olyan jól szórakozzanak a Részecskés Kártyajáték segítségével, mint amilyen jól mi szórakoztunk ezeknek a játékoknak a kifejlesztésével. Szerencsés lapjárást, sok részecske-antirészecske párkeltést kívánunk.

További információk és kapcsolatfelvétel:
sites.google.com
jatekbolt.logiko-p.hu
kfki.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió