kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Játékok francia kártyával | Rikiki

Rikiki

Kártya: francia, 52 lap dzsókerek nélkül
Játék típusa: taktikai
Játékosok: 3, 4

A résztvevők száma ideális esetben négy.
Három játékos részvételénél a treff 2-t kivesszük a csomagból.

A játék célja
Az előzetesen bejelentett ütésszámot teljesíteni.

A lapok rangsora a hagyományos
2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi, dáma, király, ász.
Aduszín nincs, a lapok csak saját színükben képesek ütni.

A játék menete
Felülütési kötelezettség nincs, színre szín adása azonban kötelező. Az ütést szerző játékos hív ki lapot a következő ütéshez. A rikiki minden mozzanata jobbra tartással folyik. Egy négy személyes parti 26 osztásból áll: 13 a növekvő, 13 a csökkenő szakaszban. Három személy játékánál kétszer 17 osztást játszanak.

Növekvő szakasz: az osztó mindenkinek egy lapot ad zártan. A játékosok kártyáik megnézése után ujjaik felmutatásával egyszerre nyilatkoznak: a lehetséges egy ütést el akarják-e vinni, vagy sem. Az osztótól jobbra ülő kezdi a játékot, kártyáját nyitottan teszi az asztal közepére, majd sorra a többiek is. Megszerzi az ütést az a játékos, aki a hívott lappal azonos színben a legmagasabb rangú kártyát teszi. A második osztásnál kettő, a harmadiknál három, a negyediknél négy lapot osztanak Az egy játékosnál lévő kártyák száma a tizenharmadik játékban 13 lesz. A játékosok ennek megfelelően próbálják tervezni ütéseik számát.

Csökkenő szakasz: ismét 13 kártyát kapnak a játékosok, majd mindig eggyel kevesebbet, egészen a kiinduló helyzetig, az egy lap osztásáig.

Pontozás
A teljesítmények értékelése pontozólapon történik. Minden osztásnál jegyzik a játékosok által vállalt és teljesített ütések számát. A rikikit többféle pontozással játsszák. Mi ezek közül választottunk egy lehetőséget, melyben csak a jó teljesítményeket díjazzák.
nem vállalt ütést és teljesítette: 10 pont;
vállalt ütést és teljesítette: 10 pont;
vállalt ütést, de nem teljesített egyet sem: hiányzó ütésenként - 2 pont;
vállalt ütést, de kevesebbet ütött: teljesített ütésenként 2 pont, - hiányzó ütésenként - 2 pont;
vállalt ütést, de túlteljesített: 10 pont, - többletütésenként - 2 pont.
Megnyeri a játékot az a személy, aki az osztások során a legtöbb pontot gyűjti össze.

Taktika
A rikiki alacsony lapszámú osztásainál nincs biztos taktika. Induló helyen kihívott treff kettes biztos ütő lehet, ha a többieknél nincs treff színű lap. Később a legbiztonságosabban 0, illetve kevés ütés teljesíthető. A taktika része lehet, hogy ha már nem tudjuk teljesíteni vállalásunkat, másokat is megakadályozzunk céljuk elérésében. Fontos körülmény az induló személye és kézlapjaink minősége. A rikikiben állandó aduszínt - általában a kőrt - is szoktak kijelölni. Ilyenkor a játékosoknak alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez.

Változat
A rikikit szokás 32 lapos magyar kártyával játszani. Itt az osztások száma kétszer nyolc (négy személynél), illetve kétszer tíz (három személynél). Néhány társaság külön díjazza az ötödik osztástól és vissza minden ütés elvitelét.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió