kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Játékkártyák | Keleti kártyák | Sakk kártyák

Sakk kártyák

Mai tudásunk szerint a játékkártyák feltalálásának ideje a VIII-IX. századra tehető. A helyszín Kína, ahol a Tang-dinasztia császárai uralkodtak. A birodalomban ekkor már ismerték a papírgyártás, tusfestés  és metszetekről történő sokszorosítást művészetét, tehát minden rendelkezésre állt kártya típusú játékok elkészítéséhez. A kínai birodalom sok évszázadon át jelentős hatással volt Délkelet-Ázsia kultúrájának minden területére.


Négy színű sakk kártyák

Így van ez a játékkártyák esetében is. A ma ismert eszközök elődei általánosan elterjedtek a térségben, ahol aztán a helyi viszonyok alakították, változtatták képeiket. Mahjonggal, dominó-, pénz- és sakk kártyákkal ma is játszanak Kína, Vietnám, Thaiföld, Indonézia és a Fülöp-Szigetek lakói. Érdekes körülmény, hogy a pénz- és sakk kártyákat nagy számban készítettek a XIX. század második felében a francia és belga kártyagyárak, s vitték az európaiak által gyarmatosított területekre.

Délkelet-Ázsiában a négy színű sakk kártyák több típusát - 56 és 112 lap - ismerik.
A háttérszínek vagy a feliratok színe jelentik a lapok egyes sorozatokhoz tartozását.
(Soo Sik P'ai és Chü Ma P'ao P'ai) Az egyes színek marsall, tiszt, kancellár, kocsi, ló, ágyú és katona lapokból állnak


Tam Cúc

A két színű sakk kártyát (2 x 14 lap) -- vörös kártya, Hung P'ai -- Vietnámban használják, neve Tam Cúc és Tu Sac. Délen az egyszerű, illusztrációk nélküli kártyával játszanak, mely 112 lapból áll. Ugyanezt Indonézia lakóinál Cao Ho néven találjuk meg 32 lappal. Szingapurban Sheng-li pai (győzelem) a kártyajáték neve. A különböző színekhez itt 18 lapos sorozatok tartoznak.

További részletek a Kártyalexikonban. - LINK


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió