kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Salamon Antal kártyafestő

Kecskeméti évfordulók - Hírös Naptár, 2014 május 9.
www.hirosnaptar.hu

"195 éve, 1819. május 3-án Kecskeméten született Salamon Antal kártyakészítő, aki az 1850-es években magyar kártyákat készített kecskeméti műhelyében.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kecskeméti Levéltárában található egy 1855-ben kelt helyhatósági végzés, amelyben két zugkártyás példás büntetéséről szólnak, s mellékletként három, töredékes példányszámban fennmaradt kártyapakli szerepel. Ezek egyike igazi különlegesség. Kézi festésű lapjain középkori gyökereket sejtető, fametszett ábrázolások láthatók. A kártyacsomagon felirat is áll: „Készült Salamon Antal Gyárábann Kecskeméten”. A pakli napjainkban a Szórakaténusz Játékmúzeumban tekinthető meg.
(Források: Katona József Könyvtár Kecskeméti Életrajzi Lexikon)"

A két zugkártyás - bizonyos Turbolya Kovács János 24 éves római katolikus és Molnár Péter 38 éves református, helyi lakosokat a bíró 12-12 botütésre ítélte tiltott kártyajáték miatt . A kiszabott pénzbírságot változtatta meg, mert a vétkesek azt nem voltak képesek megfizetni. 1855 november 29-án Kocsis József városi főorvos igazolást adott ki, mely szerint mindkét kártyás a kiszabott botütést kiállhatja. Az ítéletet végrehajtották.

A periratok mellett egy teljes, 32 lapos Tell-kártyát és egy 14 lapos, tükörképes soproni-képes kártya töredékét őrizték 134 éven át a levéltárban. A különleges tárgyakat először a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum kártyakiállításán láthattuk 1989-ben. A Tell-kártya reprodukcióját a Piatnik Kártyagyár adta ki 1992-ben.
(Megvásárolható a Piatnikboltban:
www.piatnikbolt.hu - Kártyák - Magyar kártya)


Salamon Antal életéről keveset tudunk. 1848-ban könyvkereskedőként szerepelt, s e minőségben kölcsön könyvtár és olvasó társaság alapításának szándékával fordult a városi tanácshoz. Kártyafestő tevékenysége az 1850-es évekre tehető.
Tell-kártyájának piros alsó lapján látható adóbélyegzést (10 krajcár) 1850-1857 között használták.
(A Clavis Typographorum Regionis Carpathicae Salamon nyomdász tevékenységét 1845-1850 között jegyzi.)

Az említett két játékkártya mellett Salamon más termékeiről a Yale Egyetem Cary-gyűjteményében őrzött kártyacsomagoló burkolatok tudósítanak:

"Joslo kártya az mulatságot kedvelő ifjuság számára - Szerző és készítő Salamon A: Ketskeméten"

"Finom kávéház tarok kártya Salamon Antal gyárábol Ketskeméten"

ász

ász
Évszakok az ász lapokon

tell vilmos
Tell Vilmos a makk felsőn

reverz
Hátoldal


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió