kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Salamon játszik

Salamon Béla (1885-1965), a kabaréjelenetekből ismert színész lelkes kártyajátékos volt. Alsóst, később ultit játszott barátaival. A róla szóló anekdotákat a Kártyázó magyarok gyűjteményéből másoltuk ide.

Salamon Béla - Forrás: www.filmkultura.huBalassa Imre: Alsósparti
A művészklubban vidám kártyaparti folyik. Rózsahegyi Kálmán, Balogh páter és Salamon Béla a partnerek. Alsóst játszanak, s a játékot összekötő szöveg olyan szellemes és mulatságos, hogy az asztalt körülvevő kibickarnak, amíg a játszma tart, egyéb szórakozásra nincs gondja. A páter és Kálmán bácsi jól játszik, Salamon gyengébben. Legalábbis a közönség megítélése szerint a színpadon jobban játszik. Rózsahegyi rászól, hogy a kártyacsomagot keverés után, kiosztás előtt a partnerrel emeltetni kell. Salamon azonnal kész a válasszal:

- Igazgató koromban megszoktam,
hogy nem szeretek emelni.

Gyenge játékos
Egy külföldi játékos, aki a legjobb römiző hírében állt, egy alkalommal Pestre kerülvén ellátogatott a művészek FÉSZEK-Klubjába. Römizni szeretett volna és megkérte a háznagyot, hogy hozzon össze egy römi partit. A háznagy bemutatta neki Salamont és Kabost.  Salamon megkérdezte a vendéget, hogy erős játékos-e, mert ők csak ilyennel játszanak. Az idegen megnyugtatta őket, hogy egyike a legerősebb játékosoknak. Osztásra került a sor, de Salamon nem vette kézbe a lapokat, hanem az idegen kollégát figyelte, majd hirtelen eltolta magától a kártyákat és mosolyogva mondta:

- Sajnálom, nem játszhatunk, mert amint látom, ön gyenge játékos.
- Én?  De miből gondolja?
- Mert amint látom, ön még a lapokat is rendezgeti . . .

Az ötödik ász
Salamon, a komikus alsóst játszik néhány kollégával. Az egyik játszmánál egyszerre csak így kiált fel

- Bemondom nektek az öt ászt!
- Öt ászt? - csodálkozik Radó, a rivalista. - De Béluskám, van piros ász, makk ász, zöld ász, tök ász. Hát micsoda ász volna még?
- Hogy micsoda ászom van még? - mondja komoly arccal Salamon. - Hát isiászom . . .

Ifjú ara panasza
Lengyel Menyhért esküvője után történt, hogy két barátja, Salamon Béla és Vadnai László az ifjú párt a szállodáig kísérte. Salamonnak támadt az ötlete, hogy amíg a menyasszony felkészül a nászéjszakára, valahogy üssék agyon az időt. Egy szempillantás alatt előkerült a magyar kártya, és már osztottak is az első partihoz. Nem is egy parti lett ebből, hanem legalább száz. A várakozó aráról mindenki megfeledkezett a kártyacsata hevében.  Már mélyen az éjszakában járt az óramutató, amikor megelégelve a várakozást, megjelent a szálloda halljában az új asszonyka, és megindult belőle a panaszáradat és csak szórta, szórta a szemrehányásokat a zavartan tekintgető társaságra, legfőképp a férjére. Talán még most is pörölne, ha Salamon le nem csendesíti a következő szavakkal:

- De tüzes a menyecske . . .

Szenvedély
Salamon Béla, a felejthetetlen komikus alkalomadtán szívesen kártyázott, bár nem állt szenvedélyes játékos hírében. Az Otthon Klubban azonban szívesen telepedett le a jó ismerősök közé. Ha ott játszott, állandó partnere egy festőművész volt. Vele Salamon nagyon szeretett játszani, mert hihetetlenül átélte a partit, nála mindig vérre ment a játék. Egyszer úgy felizgatta magát, hogy a kezében lévő kártyákat Salamonhoz vágta. A kibicek elhűlve figyelték az eseményt, és persze várták a botrányt. A nagy komikus azonban ezúttal sem tagadta meg magát. Csendesen csak ennyit mondott:

- Nahát uram, magával sem játszanék dominót . . .


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió