kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Schill és Tempel kártyagyár

A rövid életű pesti kártyagyárak egyike a Schill és Tempel. Schill István 1862-ben kapott iparengedélyt kártyagyártásra. A cég neve 1864-től szerepel a címtárakban (Gr. Feldgasse 37.) Schill István 1868 őszén egyik alapítója lett az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulatnak. Rövid közös munka után 1874-ben Schill Tempel Józseffel folytatta a kártyagyártást. (Schill és Tempel, Schill és Tsa.) 1881-ben Schill Stefan junior néven a Váci körút 62. címen szerepel a kártyagyártók között - utoljára 1886-ban.

A Schill és Tempel jelzetű kártyák igazi ritkaságok. Tell-kártyáját, Industrie und Glück tarokkját, whist- és patience kártyáját ismerjük gyűjteményekben. Fennmaradt egy soproni-képes kártya színezetlen metszete egy jóskártya könyv illusztrációjaként, melyet a közelmúltban színezett ki egy kártyagyűjtő.


Soproni-képes kártya


Whist-kártya


Patience


Tell-kártya


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió