kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Schwerterkártya

(Egyalakos szász-kép)

A kártyamúzeum standard gyűjteményének egyik érdekes műtárgya a Szászországban, elsősorban altenburgi, drezdai és lipcsei kártyafestők által készített Schwerter- vagy szász-képes kártya egy példánya. A típust a XVIII. század második negyedétől kezdve gyártják. Őseit a korabeli német kártyákon (Jagdsemmelkarten) fedezhetjük fel. A szász-képes kártyákat 32 és 36 lappal is gyártották (á,k,f,a,10,9,8,7+6).

Az egyalakos kártya királyai trónon ülnek, az alsókon és felsőkön polgári viseletű alakok.

Az ászokon: Makk: oroszlánfej felett „Extra feine Schwerterkarten” és cégjelzés: „Ver.Str.Sp.Fab.Act.Ges.” (Vereinigte Stralsunder Spielkartenfabrik Actiengesellschaft, Stralsund.) A piros ászon váza virágokkal; oldalán szív alakú pajzsban 3 kard; a váza előtt gyümölcskosarak. A két sorozatjel között német adóbélyegzés. A tök ászon a szerelemféltés allegóriája. A zöld ászon díszes ékítményben címerpajzs.

A számos lapok alsó harmadában népi életképek, gyermekjátékok, más változatokon állatok, városképek, bibliai jelenetek egyszerű rajza.

A Schwerterkártya tükörképes változatait a XIX. század utolsó negyedétől készítik. Praktikus okok miatt 100 éve inkább ezeket használják a játékasztalnál.

60-féle egyalakos Schwerter kártya itt - LINK
44-féle tükörképes szász kártya itt - LINK


A Schwerterkártya ászai


piros király és alsó - piros alsó és 10


zöld 10 és tök 10 - makk alsó és 10


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió