kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártya Múzeum | Kártya történelem | Sorozatjelek és kártyaképek

Sorozatjelek és kártyaképek

Az első európai kártyák a Földközi-tenger medencéjében, Spanyolországban és Itáliában jelentek meg, feltehetően arab közvetítéssel. A szakirodalom a kelettel való ikonográfiai kapcsolatot a mór terjeszkedéssel és az ún. Mameluk kártya miniatúráival találták meg.

A középkori szentképek metszője - képírója - gyakran azonos a játékkártya készítőjével. Állítólag ezért nevezték el a játékkártyát az ördög bibliájának, bár erre más magyarázat is kínálkozik.
A kártyakészítés történetében mindig jelen volt az a kísérletező kedv, mely a sorozatjelek és a kártyaképek folytonos átalakításával rendkívüli képi gazdagságot hozott létre. A korai időszakban divatos udvari-, vadász- és fantáziakártyák metszői között olyan neveket találunk mint Jost Amman, a csak névbetűiről ismert P.W. és E.S. mesterek, a Játékkártyák Mestere, Mantegna, Peter Flötner. A kézi- és sablonfestés, majd a fametszet, rézmetszet, acélmetszet, litográfia, krómlitográfia technikáját és az offset eljárást a kártyakészítésben is alkalmazták

Internet galéria:
Visconti tarot, 1430. k. - Stuttgarti játékkártya 1430. - Vadászkártya 1445. 
Hofämterspiel, 1450. k. - A Játékkártyák Mesterének metszetei 1460 k. 
Mantegna tarokk, 1465. k. - Flamand vadászkártya, 1460-1470.
Jost Amman kártyája, 1570. k. | E. S. Mester kártyája, XV. sz. |

Napjainkban a számítógépes grafika folytatja a kártyaképek megújításának kísérletét, és kifogyhatatlan leleménnyel naponta jelenik meg újdonságaival.

A modern hazai kártyatervezés képviselő többek között:
Pál Nagy Balázs - Ludvig Zsuzsa - Kazanlár Emil Ámin - Civertan Grafikai Stúdió 

A játékkártyák történetéről részletesen olvashatunk Simon Vintle The World of Playing Cards weblapján, a regionális kártyaképeket pedig itt nézhetjük meg.

Latin sorozatjel
A jellegzetes latin (olasz és spanyol) sorozatjelek - szablya (kard), serleg, pénzérme és bot (dorong) - a mai napig ott vannak a kártyalapokon. A spanyol-portugál hódítások idején Közép- és Dél-Amerikába is eljutottak, sőt India és Japán kártyakultúrájára is hatással voltak. A latin sorozatjelű kártyák használati helye ma Dél-Európa, Észak-Afrika, Közép- és Dél-Amerika.  

Internet galéria:
Mór kártya  - Mameluk kártya -  XV. századi latin sorozatjelű kártya 
XV. századi olasz kártya - XVI. századi spanyol kártya 

A szintén latin sorozatjelekkel megfestett tarot a XX. században világszerte használt divinációs segédeszközzé vált. A 36 lapos trappola Csehországban volt kedvelt játékeszköz a XVIII-XIX. században. Magyarországon gyártották ugyan, de nem használták, magyar nyelvű szabályismertetését sem ismerjük. - LINK

A tarokk (tarot, tarocco, tarocchi) első ismert példányai a XV. század húszas-harmincas éveiben készültek Itáliában. Változatai a bolognai-, velencei-, firenzei- és szicíliai játékok, képeik sok tekintetben mutatnak hasonlóságot, éppen ezért közös ősöket sejtetnek. A franciák a XV. századtól marseille-i néven készítették. 1780. után ez a kártyatípus az okkultisták célpontja lett. Napjainkban ezernyi, szebbnél szebb rajzolatú képekkel készítik és - mint teoretikusai állítják - személyiség meghatározásra és sorselemzésre használják.

Internet galéria:
Tarot kártyákról 1. -  Tarot kártyákról 2. - Modern tarot

Német sorozatjel
A német sorozatjel - szív (piros), levél (zöld), csengettyű (tök), makk - a XV. század második felében alakult ki és terjedt el Közép-Európa-szerte. Bécsi hatásra Magyarországon is ez a típus honosodott meg a XVI. századtól kezdődően. A soproni- és magyar képes játékokat 1835. után a napjainkban csak magyar kártyának nevezett tükörképes Tell-kártya váltotta fel.

A "magyar-kártyát" pesti kártyafestők - Schneider József és Chwalowsky Ödön - készítették először 1835. körül. Ha Budapesten elsétálunk a Kazinczy utcába, közel a Király utcához, az 55. sz. ház falán emléktábla hirdeti a dicsőséget. Azóta december 29-ét a Magyar kártya napjaként koszorúzással és közös játékkal ünneplik meg.

A magyar kártya mai grafikájának két változatát viszont bécsi metszetkészítők alkották meg és terjesztették el Monarchia-szerte az 1860-as évektől. Így az osztrák játékos "Doppeldeutsche" néven legalább annyira magáénak tekinti, mint a magyar. (Ezt a típust a kártyológia irodalma "Tell" és "Négy évszak" néven említi, sem a magyar, sem az osztrák típusnevet nem fogadja el.)


Emléktábla Schneider József Kártyafestő Műhelyének

A magyar kártyáról (Doppeldeutsche-ről) ma is számtalan tévhit van forgalomban. Egyik a gyakran hangoztatott svájci eredet, bár Svájcban ezt a kártyát nem készítették és nem használták. A népszerűség okaként hirdetett Habsburg-ellenes tartalom sem állja ki a próbát, ugyanis a Tell-kártya gyártásának, használatának tilalmáról nem tudunk Magyarországon és Ausztriában sem. Aki meg akar ismerkedni a magyar kártya történetével és ikonográfiájával, ajánljuk figyelmébe Jánoska Antal tanulmányát. - LINK

Francia és svájci sorozatjel
A francia kártyafestők a XVI. századtól stilizálták a színjelzőket és egyszerű, könnyen sokszorosítható, ma már francia sorozatjelnek nevezett szimbólumokkal, a kör, pikk, treff és káró jelzésekkel különböztették meg a sorozatokat. Ezek a kártyák a gyarmatosítások idején a világ minden pontjára eljutottak és ma is a legnagyobb számban gyártott játékeszközök. A svájci sorozatjelet kizárólag hazájába ismerik. A színjelzők itt a csengettyű, makk, virág vagy rózsa és címerpajzs vagy zászló. Egyik korai példánya Bázelban készült 1530. körül. - LINK

Kártyabélyegzés
A kártyagyártókat már a középkorban adófizetésre kötelezték. Az adó megfizetésének bizonyítékaként a kártyacsomagok meghatározott lapját bélyegzéssel, később a csomagolást zárjeggyel vagy bélyeggel kellett ellátni. Peter Endebrock, a jeles német gyűjtő és szakíró nemzetközi összefogással gyűjtötte egybe mindazt, amit a világ kártyabélyegzéseiről tudni lehet. A gyűjtemény újabb adatok megismerésével folyamatosan korszerűsödik. - LINK 

Kártyaképek
A játékkártyák barátai több tízezer kártyaképet tartanak nyilván, éppen ezért a magángyűjtemények szakosodásra kényszerültek. A regionális kártyatípusok mellett technológia, kor, ország, gyár, hátoldal, joker kategóriákban, továbbá rendeltetés és képi tartalom szerint sorolják a játékokat.  - LINK

A játékkártyák rendeltetés szerint csoportjai: gyermekkártyák (Fekete Péter, kvartettek); oktató- és tanulókártyák; társasjátékok (sorozatjelenként regionális- és különleges típusok); reklám-, souvenir- és bűvészkártyák; jóskártyák, tarot.

A játékkártyák képi
tartalom szerinti csoportjai
fantázia kártyák nem hagyományos sorozatjelekkel; geográfiai-, heraldikai-, történelmi-, irodalmi kártyák; politikai kártyák: propaganda-, karikatúra-, portré-; transzformációs kártyák; folklór, humor, vadászat, hajózás, sport; irodalmi- és zenei kártyák; film, színház, televízió; souvenir, reklám; erotikus kártyák; modern kártyaképek és művészkártyák; reprodukciók. A gyűjtés külön területei a joker, hátoldal és a dekoratív pikk ász.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió