kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Versek

Szabad a ferbli

A szerencsejátékok fogalmát Mária Terézia idején definiálta a jog. Így a magyarok nemzeti játékának tekintett ferbli is állandó szereplője lett a tilalmi rendeleteknek. Aztán 1885-ben kártyások pereskedése kapcsán egy pillanatra feloldódni látszott ez a szigor. Így írt erről az

Ügyvédek lapja:

„A nemzeties szórakozás és pénzcsere ezen kiváló intézménye, melyet társadalmunk minden rétegében demokratikus egyértelműséggel játszanak. A magyar állampolgárai miben sem annyira egyenlők, mint a ferbliben. Ez azonban kultur-kérdés. A ferbli jogi érdeke a kir. kúriának egy új keletű elvi kijelentésével kezdődött.

Igaz, hogy a ferblizés ebben a kúriai határozatban nem mint közvetlen cselekedet nyert megoldást; de a kúria ezen hazafias játék fölött mégis tisztán és világosan döntött. Kimondotta, hogy a ferbli-játék nem ütközik bele a kbtk. 91. §-ába, miután nem tisztán szerencsejáték. Következőleg aki a ferblit tiltó rendőrt meg akarja vesztegetni, az nem követ el büntetendő cselekményt, miután a rendőrnek a magánügyet képező megengedett ferblibe beleavatkozni hivatalos hatalma és jogosultsága nincsen  A ferbli maga azonban, az 1883. VI. t. ez. 1. §. alapján, mint kihágási kérdés a kir. tábla utolsó, döntő fórumához tartozik.

S a ferbli kérdés másodszor is megtartotta ünnepélyes járásbíróság elzárásra és pénzbüntetésre ítélt egy ferblistát annyi ezer közül. A kir. törvényszék, mint második fok, azt mondta, jól tette. Az ügy a budapesti kir. tábla elé került s a tábla némi enyhítés mellett szintén helybenhagyta a büntetést, s meg is okolta a ferbli büntethetőségét, még pedig homlokegyenest ellentétben a kir. kúriával; szinte harcziasan. A kérdés tehát most úgy áll, hogy azt, aki ferblizik, a kir. tábla megfenyíti. Ellenben aki a ferblibe avatkozó rendőrt megvesztegeti vagy kidobja, arra a kir. kúria azt fogja kimondani, hogy az nem volt jogtalan cselekedet. Tessék már most ferblizni vagy ne ferblizni!”

A Csemeghy Károly jogász, tanácselnök nevéhez kötött kúriai döntést üdvözölte a Borsszem Jankó rímfaragója és rajzolója:


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió