kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Szamba, tizenötlapos kanaszta

Kártya: 3 csomag 52 lapos kártya + 6 dzsóker
Játék típusa: gyűjtő-lerakó
Játékosok: 4

Három csomag 52 lapos kártyával és hat darab dzsókerrel játszott kanaszta. Újabb keletű változatában 4 csomag kártyát használnak akár 12 dzsókerrel (A játéleírások quinella néven ismertetik.) A nyolc kártyacsomaggal játszott szamba neve yucatan és a játszma 25000 pont eléréséig tart.

A szambában 4 személy vehet részt, a szemben ülők párt alkotnak. A játék befejezéséhez két kanasztát kell összegyűjteni. Az emelésnél a játékos lapjai közé veheti az emelt halom alján lévő, akár több helyettesítő kártyát vagy piros hármast. Ekkor az osztásnál az emelésnél szerzett lapokat figyelembe kell venni.

Az osztó mindenkinek 15 kártyát ad. A játékosok két lapot húznak a talonból, illetve felvehetik egyidejűleg a dobóhalom felső lapját és a talon felső kártyáját. Utóbbi esetben természetesen eleget kell tenni a lerakási követelményeknek.

A szambában a lerakási minimumok
(-) pontnál: 15 pont
0-1495: 50 pont
1500-2995: 90 pont
3000-6995: 120 pont
7000 pont felett: 150 pont

Azonos színű lapokból sorozatok is kialakíthatók, de ezek a kombinációk nem tartalmazhatnak helyettesítő kártyákat. A "sorkanaszta" értéke 1500 pont. (A játék neve is tulajdonképpen erre a hétlapos sorozatra vonatkozik.) A sorkanaszta nem old fel a két kanaszta csoport képzésének kényszerétől. (Ne feledjük el, hogy a két játékos 31 lappal gazdálkodhat.) A dobóhalom felső lapja nem vehető fel kézben vagy asztalon lévő sorozathoz, csak azonos rangú kártyák kombinációjához. Egy kanaszta - akár tiszta, akár vegyes - a lerakást követően már nem egészíthető ki lapokkal.

A piros hármasok mindaddig mínusz ponttal számolhatók, míg birtokosuk nem gyűjtött össze két kanasztát. A piros hármasok értéke egyenként (+) vagy (-) 100 pont, a négy darab együtt (+) vagy (-) 800 pont. Hat darab piros hármas birtoklása (+) vagy (-) 1000 pontot ér.

A játék csak két kanasztával fejezhető be. A játszma megnyeréséhez 10000 pont elérése szükséges. Jelentős különbség a korábban leírtakhoz képest, hogy ha valamelyik fél játék közben átlépte ezt a határt, véget ér a parti. Társasági szokás, hogy a játék csak egy szamba és egy kanaszta összegyűjtése után fejezhető be.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió