kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Szegény Jókai

Nagybányai Hírlap, 1913.

„Jókai Mór, a magyar költőkirály, igen sokszor volt pénzzavarban. Egyszer teli kézzel szórta a pénzét az ablakon, másszor ismét a földkerekség legszorultabb embere volt és leült íróasztalához, és két regény helyett hármat írt és két cikk helyett hatot. És mégis halmozódtak a bajok és már úgy látszott, hogy a költő munkaereje gyengülni fog a gondok alatt, midőn a segítség megérkezett.

Jókai gyakran látogatta a szabadelvű klub helyiségeit, ahol rendszerint Tisza Kálmánnal és Csernátony Lajos képviselővel tarokkozott. Állandó kibicek voltak Lukács László, Podmaniczky Frigyes báró, Mikszáth Kálmán és Wekerle Sándor. Ezt a partit Ferraris Kálmán meg is festette. Éveken keresztül minden este játszottak anélkül, hogy a differencia hónaponként két koronánál nagyobb lett volna.

Mikor egyszer Jókai pénzzavarban volt, a rendes tarokk helyett huszonegyest ajánlott. Tisza Kálmán elfogadta az ajánlatot, de csak négy krajcár maximális téttel. Jókai savanyún bár, de így is beleegyezett. Tényleg nyert is az este ötven krajcárt. A játék befejezése után Tisza behívta az egyik szobába.

- Móric, - szólt Tisza, mélyen a szemébe nézve - úgy látszik, hogy neked megint nincs pénzed?”

Korábbi cikkünk: Jókai Mór kártyázik  


Jókai kompániája


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió