kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Szendvics-legenda

A kártyás világ és a gasztronómia egyik legendája, hogy a játék közben elfogyasztott szendvics bizonyos Lord John Montagu Sandwich találmánya. Állítólag időtakarékosság okán készíttetett gyorsan fogyasztható eleséget a kártyaasztalhoz, ezzel is növelve a játékra szánt hasznos órákat. A recept egyszerű: két szelet kenyér között egy szelet sült hús - más változatokban sonka, bárány, sós marhahús pirítósok között.

Történt ez pedig az 1762. esztendőben. A kártyás ember pedig tudja jól, hogy valamelyik tevékenysége lehetetlenné válik: kártyázás közben nem lehet szendvicset fogyasztani, illetve szendvics jóízű majszolását kimondottan akadályozzák a kézben tartott kártyalapok.
A legenda történeti hűségét a lord életrajzírója is megkérdőjelezi: szerinte Lord Sandwich munkavégzés közben íróasztalánál fogyasztotta a később róla elnevezett találmányt.

 
Lord John Montagu Sandwich

Lord John Montagu Sandwich 1718-ban született és nemes ifjúként végigjárta a katonai pálya állomásait. Életét kettősség jellemzi: a magasra törekvés kétszer is az Admiralitás Első Lordja székébe segítette. Politikai ellenfeleire kíméletlenül lecsapott, a haditengerészet ügyeit nem ritkán alárendelte üzleti és politikai érdekeknek. Mindamellett bőkezű támogatója volt James Cook utazásainak. A nagy felfedező éppen ezért a Lordról nevezte el a Hawai-szigetek egy csoportját Sandwich-szigeteknek és Alaszkában a Montagu-szigeteknek.

A változó szerencse magánéletére is jellemző. Lord Sandwich-et Londonban híres kártyásként ismerték és számtalan korrupciós botrányt hoztak kapcsolatba nevével. Első felesége tébolydába került, második asszonyát leszúrta egy hibbant zenerajongó. Lord John Montagu Sandwich  életének utolsó éveit a muzsika töltötte ki. Handel rajongója volt, nyilvános koncerteket szervezett és tehetséges muzsikusokat támogatott bőkezűen. A Lord 1792-ben hunyt el.

Kártyás rendezvényeket járva több alkalommal láttam és fogyasztottam kártyamintás szendvicset. Egyszerű, látványos és ízletes.Büfékenyeret karikákra vágunk, vajkrémmel kenjük meg. Erre sonka- vagy fehér hússzelet kerül, majd piros kaviárból kőr és káró színjeleket, fekete kaviárból pikk és treff színjeleket formázunk. További díszítés és ízesítés fölösleges, csak elnyomná a már használt anyagok jellegzetességét.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió