kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Szóbjághásáli tásh khéló!

Szerencsés lapjárást kívántunk fentebb hindi nyelven, melynek oka, hogy távoli vidékek játékaira vetünk egy pillantást.
(A fordításért köszönettel tartozunk Rózsavölgyi Andreának.)

Képek a Magyar Kártyamúzeum keleti kártyagyűjteményéből

india, kártya

India kártyakultúrája közel 500 éves. Az európai szemnek és logikának szokatlan képiség irodalmi és mitológiai tartalma, a sorozatjelek, az ábrázolás stílusa, ezek megértése nem egyszerű feladata a szemlélőnek. A korabeli dokumentumok szerint Indiában Babur Zehir ed Din Muhammed mogul császár udvarában tettek említést az első kártya típusú játékszerekről 1527-ben. Az azóta is ganjifah néven ismert képsorozatokat jellemzően kör alakú vagy ovális lapokra festették, formájuk csak a legutóbbi időkben változott szögletesre.
A kártyázás kezdetben a maharadzsák udvartartásának szórakozása volt. A XVIII. századtól aztán a területi, képiségükben egymással szoros rokonságot mutató kártyaváltozatok nagy számban terjedtek el India-szerte. Az indiai szubkontinens játékkártyáinak festményei a szankszrit irodalom és mitikus történetek szereplőit, eseményeit idézik.
A vallási és etnikai különbségek a ganjifák, ganjappák, chadák és naqshok kártyaképein is különváltak. Más kártyával játszik a hindu, megint mással a mohamedán ember. Az óceán partján is más a kártya, Belső-Indiában szintén változnak a szokások. És hogy ne legyen egyszerű dolgunk, az európai hatás is – angol és portugál telepesek közvetítésével – nyomot hagyott az indiai (pakisztáni és bangladesi) játékok történetén és ikonográfiáján. Ez a befolyás megfigyelhető a játékeszközökön, ahol egyre inkább a francia sorozatjelűek hódítanak. Ma már nem kézzel festik a kártyákat, a míves népművészeti remeklések korát a nyomdaipar olcsó termékei váltották fel.

india, kártya

A kártyafestő mesterség öt évszázadig volt jelen Calcutta, Bombay, Delhi és más nagyvárosok utcai forgatagában. A mester a bazár egy szegletében telepedett le festékeivel és szerszámaival. A különféle háttérszínek alapozása után nagy gonddal festette meg akár emlékezetből is az apró, különös sorozatjeleket: teknősöket, tigriseket, nyilakat, kagylókat és az alakos lapokra Krisna, Buddha, vagy éppen Balarama alakját. Egyik csomag 96, mások 144, a legbonyolultabb 384 lapból állt.
Réges-régen a kártyák anyaga textil, teknőspáncél, ritkán elefántcsont is lehetett, a XIX. századtól pedig jellemzően vastag karton. Egy készlet megfestése több napot vett igénybe. A munka végeztével a kártyafestő kicsiny fa- vagy fémdobozba, esetleg egyszerű textilzsákocskába csomagolta a játékot és máris hozzáfogott a következő sorozat lapjaihoz.
A hagyományos mitológiai és irodalmi motívumok mellett a XX. század mesterei bővítették az ábrázolt témákat néprajzi- és erotikus rajzokkal. Az indiai kártyákat ma már a népművészet egyik kortörténeti dokumentumának tekintik, így találkozhatunk az apró képekkel a helytörténeti- és iparművészeti múzeumok bemutatóin is. A XX. század második felétől a turistáknak készítik a souvenir kártyákat. Ezek művészeti emlékek kicsiny fényképalbuma.

kártya, india

kártya, india

Az egyik leggyakoribb kártyatípus Indiában a Mogul Ganjifák csoportja. A 96 lapos játékok 8 x 12 lapból állnak. A sorozatjelek a mogul udvartartás jelképei: Korona, Ezüstérme vagy Hold, Kard, Szolga, Hárfa, Aranyérme vagy Nap, Okmány és Kelme. A sorozatok tíz számos lapját az Uralkodó (Mir) és a Tábornok (Vezir) alakjai zárják.

A Chadákat 14 típusra osztotta a szakirodalom. Ezek III. Krishnaraja uralkodása idején a XIX. század első felében terjedtek el. A 12 számozott lapból álló sorozatokat 6 alakos kártya egészíti ki, melyek az uralkodó (elefánton), az uralkodónő (gyaloghintóval), harci kocsi, ló, katona és zászló. Némelyik típushoz extra kártyák is tartoznak. A legkisebb, 36 lapos játékkészlet a Navin-Rama. A Krishnajara-Chada 72, míg a legnagyobb Jagan-Mohan Chada 360 lapból áll.

A Rámájána Ganjappa neve is jelzi az eposzhoz való kötődést. Általános jellemzője a kártyának, hogy egy sorozat 12 lapból áll. A sorozatokat a jelzések mellett háttérszínek is megkülönböztetik. 1-10 sorozatjel szerepel a számos lapokon, két alakos kártya zárja az egyes sorozatokat a miniszter és uralkodó rajzával. Az egyszerű változat 8 sorozatból, azaz 96 lapból, a nagy Ganjappa 12 sorozatból, tehát 144 lapból áll. Utóbbi első hat sorozata Rámát és segítőit, a többi Ráma ellenségét, Rávanát és segítőit ábrázolták. A sorozatjelek a szereplőkhöz kapcsolódó tárgyak és állatok.

kártya, india

Az angol befolyás hatására ma már inkább francia sorozatjelű kártyával és nemzetközi játékokkal szórakozik az indiai ember. Egyszerű hazárdjátékokat, pókert, a whist és a bridzs helyi változatait és römit játszanak. A régi, indiai játékok, mint a naqsh, ekrang és hamrang lassan feledésbe merülnek.

Kishor Gordhandas kártyagyűjteménye:
http://ganjifa-kishor.com/default-all-collection.htm

Ganjifa játék és kártya a Terebess Ázsia E-tárban:
http://terebess.hu/keletkultinfo/gandzsifa.html

Indiai játékkártya történelem Andy Pollett oldalán:
1 http://a_pollett.tripod.com/cards25.htm
2 http://a_pollett.tripod.com/cards55.htm
3 http://a_pollett.tripod.com/cards51.htm
4 http://a_pollett.tripod.com/cards56.htm

Indiai kártyaképek leírása az I.P.C.S. web-lapján:
66 Sawantwadi Dasavatara http://i-p-c-s.org/pattern/sawdas.html
67 Sawantwadi Moghul http://i-p-c-s.org/pattern/sawmog.html
68 Sawantwadi French Suited http://i-p-c-s.org/pattern/sawf.html
69 Nossam Dasavatara http://i-p-c-s.org/pattern/nosdas.html
82 Kurnol Dasavatara http://i-p-c-s.org/pattern/kurnol.html

kártya, india


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió