kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Szoma bá' kártyázik, Szoma bá' mesél

Részlet a Kártyázó magyarok
anekdota gyűjteményből

Szomaházy István történeteit szép számmal olvashatjuk e gyűjtemény oldalain. Most néhány Szomaházy anekdotát és gondolatfüzért adunk közre:

Szövetség

Tavasszal megindul a készülődés Ostende-be. Konzorciumok alakulnak, játékterveket dolgoznak ki, és szorgalmasan gyűjtik pesti klubokban a pénzt, amellyel az ostende-i bankot fogják gazdagítani. Egy ilyen szervezkedést hallgatott végig Szomaházy István. Fiatal emberek szervezkedtek pénzcsoporttá, íveket írtak alá, mindenféle dologra kötelezték magukat. Egyszerre csak félrevonul Szomaházy, tollat ragad ő is, és néhány szót ír egy darab papírosra. Aztán odaviszi a szervezkedőknek.

- Uraim! - mondja. - Én is kimegyek a nyáron Ostende-be, és én is alakítok egyesületet. Kérem, iratkozzanak be az én egyletembe!

Azzal kiteríti az ívet, amelyen ezek a titokzatos betűk olvashatók: „T. K. E. L. E.”

- Mi ez? - kérdik a fiatalurak.

- Ez a leghasznosabb egyesület, amelynek megalakulásáról tudok.

- És mi a címe?

- Távirati Költségeket Előteremtő Letöröttek Egyesülete - felelte Szomaházy, majd hozzátette: - Amíg a magyarban nem lesz annyi üzleti szellem, hogy legalább azt a pénzt ne kártyázza el, amelyért táviratot küldhet haza újabb pénzért, addig égető szükség van az ilyen kölcsönös segítségre.  Az ívet mindenki aláírta…


Tarokkozó bécsi urak. A.N Krakovszky műterme, 1895 körül

Rhododendron

Szomaházy Istvánnak egyszer játékostársa így esett neki:

- Hogy játszik maga „rhododendron”?

A kijelentést követő heves vita után mindenki ment a dolgára. Másnap - ismét a játékasztalnál - Szomaházy békésen és nyájasan kért bocsánatot:

- Ne haragudjék. Megnéztem a lexikonban, mi az a rhododendron? Tegnap azt hittem, hogy rinocérosz...

A táviratok

Szomaházy Istváné ez a fundamentumos axióma is:
Oestende-ben baccarat van, tehát Oestende-ben sok a budapesti ember. Valóban, mielőtt be nem csukták a híres Club Privé-et, már a nyár legelején kezdődött a vándorlás a világhírű vesztőhely felé, ahol aztán a játékbank pazar termében egész magyar asztalok alakultak, amelyeknél csak a bankár és a krupié beszélt franciául, mindenki más magyarul csevegett.

Egy szép nyári estén Szomaházy István (Szoma bá’) betért egy tengerparti kávéházba, amelyben egy kissé italos úriember üldögélt whisky mellett. Ostende-i ember volt, beszélgetni kezdett Szomaházyval, s egyszerre csak azt kérdezi ez az úr:

- Milyen nemzetiségű ön?

- Magyar vagyok.

Felcsillant a szeme.

- No, végre - mondta -, csakhogy találkozom egy magyarral a magánérintkezésben is. Én tudni illik távíró tiszt vagyok Oestende-ben. Én föltettem magamban, hogy egyszer megkérdezem egy magyartól: miért kezdődik minden Budapestre küldött távirat mindig ugyanazzal a furcsa szóval?

- Melyik ez a szó?  - érdeklődött Szomaházy.

- Kimondani nem tudom, de leírom…

Azzal ceruzát fogott és leírta azt a szót: „Kueldjoen...”


Bécsi kártyaparti; 1900 k.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió