kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Talonmáriás

Kártya: magyar, 32 lap
Játék típusa: ütésszerző
Játékosok: 3, 4

Ha négyen játszanak, a mindenkori osztó kimarad a játékból.

A játék célja
A felvevő bemondásokkal és ütésekkel teljesítse a licitálásnál bejelentett vállalkozásokat. Két ellenfele érdekközösséget alkot, ütéseik együtt számítanak és igyekeznek meghiúsítani a felvevő vállalásait.

A lapok rangsora
Ász, mint legmagasabb, X, király, felső, alsó. IX, VIII, VII. A lapok csak saját színükben ütnek, az aduszín lapjai viszont minden színt elvisznek. Az ászok és a tízesek az ütésben 10-10 pontot érnek, az utolsó ütésért is 10 pont jár. Az egy kézben lévő felső-király párt kijátszás nélkül be lehet mondani, értékük 20, aduszínben 40 pont. A lejátszásnál színre szín adása és a felülütés kötelező. Színhiány esetén adu, annak hányában bármilyen kártya rakható. Egy ütést az a játékos viszi el, aki a kihívott színben vagy aduszínben a legrangosabb lapot tette.

A játékvállalás lehetőségei,
jelentéstartalmuk és pontértékük
Egyszerű játék: az ütésekben és bemondásokkal több pontot szerezni az ellenfeleknél.
Értéke: 1 pont.
40-100: az aduszín felső-király párjának birtokában legalább száz pontot teljesíteni.
Értéke 4 pont.
Ultimó: az utolsó, 10. ütést az aduszín VII-ével elvinni. Az ellenfeleknél már nem lehet adu.
Ha az VII-t a tizedik ütés előtt ütésbe kell adni, az ultimó elbukott. Értéke: 4 pont.
Ultinál az egyszerű parti megnyeréséért külön jár az 1 pont.
Betli: a felvevő arra vállalkozik, hogy egyetlen ütést sem visz el. A lapok rangsora
ebben a játékban ász, király, felső, alsó. X, IX, VIII és VII lesz. Aduszín nincs!
A betli értéke: 5 pont.
20-100: nem aduszín felső-király párjának birtokában legalább száz pontot teljesíteni.
Értéke 4 pont.
Durchmars: minden ütés elvitele. Értéke: 8 pont.

Ha az nem ellentétes a játék szellemiségével, összetett mondások is vállalhatók: 20-100 + ulti + durchmars, 40-100 + ulti + durchmars, ulti + durchmars, stb. A piros aduval mondott játékok értékét kétszeresen kell számolni.

A játék menete
A játék minden mozzanata jobbra tartással történik, az osztó személye is így változik. Az osztó a kártyacsomag megkeverése és emeltetés után mindenkinek 5-5 lapot ad zártan, majd a tőle jobbra ülő játékos elé tesz talonként 2 kártyát. Ismét 5-5 lapot ad mindenkinek. A talonmáriásban nincs licitálás, csak az osztótól jobbra ülő nyilatkozik. Kötelezően ő lesz a játékban a felvevő. Bemondja, hogy milyen szín lesz az adu és felveheti a talont. Tetszése szerint rakhat le számára kedvezőtlen kártyákat. Az első ütéshez ő ad ki lapot és egyben be kell mondania a választható valamelyik játékfokozatot, esetleges kézben lévő húszát vagy negyvenét. Az első ütéskörben nyilatkozhatnak ellenfelei esetleges kontrázási szándékukról, bemondhatják húszukat és negyvenüket. A felvevő rekontrázhat.

Az utolsó ütés elvitele után közösen állapítják meg a játék végeredményét. A felvevő nyereségét két ellenfelétől kapja, illetve külön-külön fizeti nekik veszteségét. Azonnal befejeződik a játék, ha nyilvánvalóvá vált, hogy a felvevő elbukta vállalását. Ilyen eset, amikor betlinél ütni kényszerült és durchmarsnál, amikor az ellenfelek ütést szereztek.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió