kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Nyelvészkedés

Tarokk és tarot

Zavar és káosz uralkodik kártya ügyekben a magyar nyelvű internetes irodalomban és link-gyűjteményekben. Tájékozatlanság, talán figyelmetlenség okán a káosz egyik pillanata a tarokk és tarot szavak használata, értelmezése. A magyar nyelv hosszú időn át nem tett különbséget a két fogalom között. Nem ismerve a Dél- és Nyugat-Európában használt játékkártya típusokat, a német nyelvből átvett tarokk (tarock) kifejezést alkalmazta a Közép-Európában használt társasjáték eszközére és más régiókban elterjedt típusokra is.

Előbbi a szakirodalomban francia sorozatjelű tarokk kártyaként jelenik meg. Magyarországon 42 lappal, Ausztriában 54, Franciaországban és Németországban 78 lappal játszanak. Ezt a kártyát csak ritkán és kevesen használják divinációs célokra, inkább társas szórakozás kelléke.
Ugyanakkor a nagy ritkán felbukkanó, más vidékek kártyáit felemlítő leírások tarokknak nevezik az olasz és a francia játékokat és jósló kellékeket egyaránt. (Tudnunk kell, hogy Magyarországon 1980 előtt nem ismertek, nem használtak és nem gyártottak más, e játékcsoportba tartozó kártyát, a tarot mint fogalom szinte ismeretlen volt.)

Itáliában, ahol egykor a tarokk kártyát "feltalálták", a kártyakészlet neve kezdettől fogva tarocco, tarocchi, tarocchino. Földrajzi területenként eltérő képekkel ma is készítik a kártyanyomdák és szintén társasjáték eszközei. A szakirodalomban a játékcsoport neve: olasz sorozatjelű tarokk kártyák.

Olasz- vagy latin sorozatjelűnek nevezik a Franciaországban a XVII. század óta készített
78 lapos ún. Marseille-i tarot-t, azaz tarokkot. A képek származása egyértelműen az olasz kártyákban fedezhető fel. A francia nyelv tarot (fon.: taró) néven ismeri és ezt vette át az angol terminológia is.

Az okkult teoretikusok áldásos tevékenységének köszönhetően a tarot nemzetközi szóvá fejlődött. Világszerte így nevezik a 22 és 78 lappal készített, jóslás céljára használt kártyatípust. Valójában ezek is olasz sorozatjelű kártyák, csakúgy mint a százával megjelenő modern kártyafestészet tarot-nak nevezett képsorozatai. Ugyanakkor a francia tarot-nak nevezi a társasjáték céljára készült francia sorozatjelű, szintén 78 lapos kártyakészletet is. Ez a típus képiségében eltér a fent említett olasz sorozatjelű tarot rajzaitól. Az angol nyelv hosszú időn át nem tett különbséget: a számára idegen társasjátékot és a jósló eszközt is egyöntetűen tarot-nak nevezte.

Csak a közelmúltban  tapasztalunk kedvező változást John Mcleod barátunk erőfeszítésének köszönhetően, aki a  www.pagat.com oldal szerkesztőjeként következetesen tarokknak nevezi a Közép-Európában elterjedt játékváltozatokat és a kártyatípust is.

Praktikus okok miatt Magyarországon is ideje megkülönböztető elnevezéseket használni.
TAROKK: francia sorozatjelű kártya és olasz sorozatjelű kártya - társasjáték
TAROT: olasz sorozatjelű kártya - ezoterikus kellék
Utóbbi alak helyett - ahogy megtették ezt más nyelvek is - a TARÓ kifejezés használata lehet célszerű.

Kártyakép történelem az International Playing-Card Society web-lapján:
2. Tarot de Marseille: http://i-p-c-s.org/pattern/ps-2.html
4. Tarocco Piemontese: http://i-p-c-s.org/pattern/ps-4.html
5. Tarocchino Milanese: http://i-p-c-s.org/pattern/ps-5.html
6. Tarot de Besançon: http://i-p-c-s.org/pattern/ps-6.html
7. Svájci tarot: http://i-p-c-s.org/pattern/ps-7.html
Továbbá a 8-19. sz., 28-31. sz.,

A tarokk kártyák típusait Hans Joachim Alscher Tarock-Galériájában nézhetjük meg: members.kabsi.at | Jánoska Antal


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió