kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Temesvári kártyagyár

A XIX. században Magyarországon számos vidéki kis kártyagyár – inkább kisüzem vagy manufaktúra – működött rövidebb-hosszabb ideig. Játékkártyáik ritkán bukkannak fel a régiség kereskedelemben. Ilyen ritkaságok a Temesváron – Wochenalt József, Wesp Antal, Első Dél-Magyarországi Kártyagyár által gyártott játékok.

A Magyar Kártyamúzeum archívumában csak annyit találtunk Mayr János Első Temesvári Kártyagyáráról, hogy 1896-ban 5 munkással dolgozott az Első Dél-Magyarországi Kártyagyár utódaként. Tevékenységét még 1900 előtt befejezte. A napokban érdekes kártyával bővült a gyűjtemény: 42 lapos kávéházi tarokk (Industrie und Glück) meglehetősen patinás példányával. A gyártó neve több lapon is feltűnik. Különösen érdekes a II tarokk, melyen kétfejű sas rajza alatt – valamiért megfordítva – „Áldás az iparra” (Segen für Industrie) felirat olvasható.

Újabb apró adalék a magyarországi kártyagyártás történetéhez!


Skíz, pagát, II tarokk


Cégjelzések a treff lovason


Cégjelzések a káró botoson és a kőr ászon


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz

www.piatnikbp.hu
www.piatnikbolt.hu

Weboldalunk az egyetemes kártyakultúra tárháza. Gyártással és kereskedéssel nem foglalkozunk!
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió