kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Töreky Ferencre emlékezve (1922-2016)

Töreky Ferenc (Nemesvita, 1922 - 2016)
Szegedi kiállítását 2008-ban így jellemezte a rendező Kass-Galéria cikkírója:
"Töreky Ferenc grafikusművész részletgazdag alkotásai finoman kapcsolódnak a galériában a Kass-anyaghoz... Töreky Ferenc a maga 85 évével, gazdag alkotói pályájával, sokrétű munkásságával egy nagy generáció egyéni hangvételű, bensőséges és mély világú tagja. Kártyák, könyvek, falinaptárak, alkalmazott grafikai munkák, sajátos értékű önálló lapok és gobelintervek jelzek a művész sokrétűségét."

A Töreky-kiállítás riportja: indavideo.hu

Az artportal.hu Töreky-életrajza:
1946-51: Magyar Képzőművészeti Főiskola; Mesterei: Konecsni György, Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Koffán Károly. Kétszer elnyerte a Mezőgazdasági Kiállítás fődíját; Budapesti Nemzetközi Vásár-díj; Protenvita-díj, Bulgária; Köztársasági Érdemrend; Klebersberg-díj. Lengyelországban, Németországban, az USA-ban és Olaszországban tett tanulmányutakat. A Derkovits Alkotóközösség, a Hungalu Stúdió, a Kontakta Stúdió művészeti vezetője, a Képzőművészeti Kiadó művészeti tanácsadója. A Lektorátus, a MAHÍR szakértője. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnökségi tagja, a Plakátművészeti Alapítvány elnöke, tiszteletbeli elnöke. A Budapesti Műszaki Egyetem oktatója a Vizuális kommunikáció és grafikai tervezés tanszéken. Számos könyvet tervezett és illusztrált, 12 művésznaptárt rajzolt, mintegy 70 négyzetméter üvegfestményt festett szállodák, uszodák, bankok, magánmegbízók számára. Gobelin terveit felesége szövi.


Töreky Ferenc festő, grafikus, egyetemi tanár

Kevesen tudják, hogy Töreky Ferenc festményei díszítik az 1970-ben kiadásra került, a Játékkártyagyár és Nyomda Rottenbiller utcai üzemében készült, kártyakép sorozatot, mely a Perzsa miniatúrák címet kapta. Töreky Ferenc régi motívumokat újított meg egy vetőkártya lapjain. Jómagam a kilencvenes években láttam műtermében egy tarokk kártya készülő terveit, melynek megvalósulásáról nem kaptam hírt.

 
Perzsa miniatúrák - játékkártya


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió