kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

"Tous les trois"

Híradás Sztojanevics Jenő balettjéről,
Budapesti Hírlap, 1892.

„Ez alatt a cím alatt holnap, szombaton, egy tarokballet fog színre kerülni az operában. Még nem hallottuk, hogy a vidéki kaszinók, ahol a tarokjáték olyan népszerű, különvonatokat rendeznének az előadás alkalmából, de azért kétségtelen, hogy nagy közönsége lesz ennek a táncjátéknak. A ballet egy rendes, négyes Paskevics parti, huszonegy-fogással és pagátultimóval. Meséje ez: Történik a kőr király udvarán, ahol a Skíz és a XXI-es halálosan beleszeretnek a kőr király leányába, Pagátba, aki Skízt választja. A XXI-es ennek következtében a Skíz ellenségévé lesz, s elkövet mindent, hogy a fiatalok egybekélését megakadályozza. Így az udvari ünnepen, hol Skíz megkéri Pagát kezét, XXI-es előáll, s ő is megkéri Pagátot. Kőr király, az apa, zavarba jő és nem tud a két tekintélyes honőr között választani.

Végre azt ajánlja nekik, hogy döntsön köztük a harc, a Paskevics-parti. Tehát kevernek s felállanak a partihoz, mely szigorú szakszerűséggel kilenc ütésből áll. A parti folyamán a nyolcadik ütésre Skíz elfogja a XXI-est, s pagátultimót csinál, mire a parti sorsa el van döntve. Skíz a győztes, ki meg is kapja Pagátot.

A tarokjátékot nem értők kedvéért megmondjuk, hogy ez a játék 42 kártyából áll, melyekből 22 tarok, húsz pedig figura. A 22 tarokból a legkisebb a római I-es, a pagát, s innen megy felfelé, mindig római számokkal egészen a XXI-esig. A huszonegyes, az már honőr, a huszonkettes tarok a skíz, ez a legfőbb honőr, a legnagyobb úr, aki mindent üt. A húsz figurából 5 kőr, 5 káró, 5 pikk és 5 treff. Toits les trois, vagyis népiesen toletroa annyit jelent, hogy mind a három honőrt, vagyis skízt, huszonegyest és pagátot az viszi haza, aki bemondta a toletroat. Ha valaki azt mondja rá kontra toletroa, ez annyit jelent, hogy legalább az egyik honőrt ő viszi haza.

Stojanovics holnapi balletjében a két legnagyobb taroksláger szerepel: a XXI-fogás, ami azt jelenti, hogy a skiz leüti a XXI-est; és a pagátultimo, ami annyit tesz, hogy a kilencedik: az utolsó ütést a pagát csinálja meg. Ebbe a játékba vannak a különféle táncok beillesztve. A jelmezek szigorúan a tarokkártyák képei szerint készültek. Stojanovicsnak ez már a harmadik balletje. Az első volt az Új Romeó, mely 18, a második, a Csárdás, mely 36 előadást ért.”


Sztojanovics Jenő (1864-1919) az említett 3 balett mellett 10 operettet is írt.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ulti Liga a tévében | részletek

Következő adás: december 16-án.
Bridzsezzünk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Tarokkozzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Ultizzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió