kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Kártyaképtár | Magyar képtár

Tous les trois

A franciából átvett kifejezés jelentése a magyar kártyanyelvben honosodott meg. Jelentése: mindhárom. Azaz három kijelölt lap elvitele az ütésekben. Tarokkban a skíz, pagát és XXI, alsósban az adu alsó, IX és VII.

A kártyázáson kívül a köznyelvbe, színházi és irodalmi életbe is átkerült a tous les trois kifejezés. Egyik példánk a Borsszem Jankó élclap karikatúrája 1888-ban. 130 év távlatából bevalljuk nem egyszerű megérteni a rajzoló üzenetét. Kiket ábrázolt a három kártyalapon és milyen esemény késztette a Tous les trois megalkotását, melyen illene legalább mosolyognunk.

A skízen Tisza Kálmánt ismertük fel, a XXI (Szapáry?) és a pagát személye, illetve a karikatúrát kiváltó ok a kutatás szakaszában van. Szintúgy a Tous les trois című kép aláírása: „- protestáns, Majd lesz még ezért reváncs! - Joannes Strigoniensis.”

Másik példánk korábbi cikkünkben: "Tous les trois"


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió