kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Trófeák és tévedések

A Balatoni Futárban olvastuk:

"A balatonfüredi Nagy Attila nyerte meg a Keszthelyen rendezett IV. Ánizs Kupa tarokkversenyt...
Az Ánizs-díj különböző fokozatait elnyerők Czibor Imre, alsópáhoki fazekas tarokk-motívumokkal díszített munkáit kapták."

trófeák
Keszthelyi tarokk trófeák
Czibor Imre weblapja: http://sartekero.uw.hu


Gratulálunk utólag is a nemes versengés győztesének!

Mindemellett rácsodálkoztunk a cikkíró utolsó mondatára: "Tavaly októberben meghonosították Keszthelyen a Helikon Kupát, ami az országos ranglista versenyek részévé vált, s vándordíj alapításával emléket állít a kártyajáték 19. századbeli magyarországi elterjesztőjének tekintett Paskievics orosz tábornoknak."

Nem gondoljuk, hogy magyar ember bármilyen formában emléket kíván állítani Ivan Fjodorovics Paszkevics tábornagynak, az 1848-1849-es szabadságharcot leverő cári seregek fővezérének! Különösen nem szeretne ilyet a tarokkos társadalom! (Az igazsághoz tartozik, hogy 1851-ben Paskievics Pest díszpolgára lett. A Fővárosi Közgyűlés a minap fosztotta meg e címétől.)

Azt sem gondoljuk, hogy a kártyajátékok legendáktól és hipotézisektől hemzsegő történelemkönyvét újabbakkal kell terhelni.

A történeti hűség kedvéért kell leírnunk, hogy Paszkevicsnek az elnevezésen kívül semmi köze a magyarok XX-as hívásos- vagy négyes tarokkjához.
Ezt a tévedést egy tarokkjáték leírásban olvashatjuk. Ott Scserbakov Paszkevics életrajzára hivatkozik a szerző. Honnan vette a hírt, nem tudni.
Bizonyos viszont, hogy az életrajz orosz és francia nyelven kiadott szövegében ilyen megállapítás, utalás nincs!

Valójában nem tudjuk az okát, hogy az 1860-as években miért nevezték el magyarok Paskievicsről a játékot. A közelmúltban kortárs szerzők éltek azzal a gyanúval, hogy a tarokkváltozat jellegzetessége adott okot a névhasználatra. Ugyanis a tarokkparti győztes párjának 48 pontot kell elvinni az ütésekben.
(1866-ban tűnik fel a névhasználat Kossuth emigráns környezetében.) Erről részletesen később írunk.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió