kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Tűz - harmincegy, fájer

Kártya: magyar, 32 lap
Játék típusa: szerencse
Játékosok: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

A játék célja
Az osztást és licitálást követő lapcserével mindenki igyekszik azonos színű vagy azonos rangú kombinációkat kialakítani. Azonos színű vagy azonos rangú lapkombinációk bemutatásával elnyerni a bankot.

A lapoknak meghatározott
pontértéke van az alábbiak szerint
Ász: 11 pont. Király, felső, alsó, X: 10 pont. IX: 9 pont. VIII: 8 pont. VII: 7 pont.

A három kártyából álló,
értékelhető kombinációk rangsora
31 pont (tűz): azonos színű - ász, király, felső;
- ász, király, alsó; - ász, király, X; - ász, felső, X; - ász, alsó, X.
30 pont: azonos rangú lapok - három ász; - három alsó;
- három király; - három felső; - három alsó; - három X;
- három IX; - három VIII; - három VII.
30 pont: azonos színű lapok összege (pl.: makk király, alsó, X)
29 pont: azonos színű lapok összege;
28 pont: azonos színű lapok összege;
27 pont: azonos színű lapok összege;
26 pont: azonos színű lapok összege;
25 pont: azonos színű lapok összege;
24 pont: azonos színű lapok összege.
22 pont: két ász;
21 pont: azonos színű ász, X és bármely semleges lap.

Megállapodás kérdése, hogy a három ászt a "tűz" fölé helyezzük, vagy annál gyengébbnek ítéljük meg. Mindkét változat szerepel a gyakorlatban. Más lapkombinációk a játékban értéktelenek maradnak!

A játék menete
Az osztó személye osztásonként változik. A játék minden mozzanata az osztótól számítva balra tartással történik. Ezt a gyakorlatot azért érdemes folytatni, mert az osztó különféle előnyöket élvezhet a játék során. Keverés és a kötelező emeltetés után balra haladva minden játékos 3 lapot kap zártan, azaz képével lefelé fordítva. Végül az asztalra kerül a négy kártyából álló talon, szintén zártan. A játékosok elhelyezik a közös bankban a korábban meghatározott alaptétet, majd lapjaik megtekintése után sorban nyilatkoznak, hogy részt vesznek a játékban vagy nem. Az aktív játékosok folyamatosan licitálnak, azaz hívják, megadják és visszahívják a bankba kerülő téteket. A licitálás akkor fejeződik be, ha minden aktív játékos azonos értékű tétet rakott. A meghátráló, lapjukat eldobó (passzív) játékosok csupán csendes szemlélői maradnak a játéknak. Természetesen véget ér a licitálás akkor is, ha csak egy személy marad játékban, a többiek nem adják meg a hívott tétet.

Az első licitálás befejezése után az osztó képükkel felfelé fordítja a talon kártyáit. A lapcserét az osztótól balra ülő személy kezdi. A nyitott talonból egy tetszése szerinti kártyát vehet fel, és helyette lerak egy fölöslegesnek ítélt lapot nyitottan. A játékosok csak akkor cserélhetnek, ha kézben tartott kombinációjukat javítani tudják. Tehát rontás szándékával senki sem cserélhet a talonból. Mindenki csak egy lapot cserélhet! A lapcserék befejezése után ismét licitálás következik. Ki-ki belátása szerint vesz ebben részt. Aki nem kíván megadni egy hívott tétet, lapjait eldobva menekül ki a játékból. Ez egyben azt is jelenti, hogy a korábban bankba helyezett tétjeit elveszíti. A blöffölés a fájerban is fontos elem! Ebben az akcióban megtévesztő a licitáló magatartása. Úgy viselkedik, mintha erős lappal várná a játék kimenetelét, kártyáik eldobására készteti ellenfeleit. Kétélű fegyver, mely gyakran sikert eredményez, de összetalálkozva egy igazán erős lappal vagy egy másik elszánt blöffölővel, vesztessé is teheti alkalmazóját.

A második licitálás befejezése után az osztótól balra ülő első aktív játékos kezdi a virítást, azaz lapjainak bemutatását. Maga elé rakja kártyáit. A többiek is ezt teszik. A lerakott kombinációkat összehasonlítva dől el a bank sorsa. Az nyeri el a téteket, aki a haladási sorrendet tekintve elsőként a legértékesebb kombinációt képes bemutatni. Gyakran egy játékos kombinációjának bemutatása nélkül ismeri el vereségét. Célszerű ez a magatartás már csak azért is, hogy licitálási szokásainkat ne ismerjék ki az ellenfelek.

Ha a licitálás végén csak egy aktív játékos marad, lapjainak bemutatása nélkül nyeri el a bankot. Éppen ezért egyenlőség és osztozkodás nincs. Az osztó helyzeti előnye abban áll, hogy a bemutatott legmagasabb kombinációt is képes legyőzni ugyanolyan lappal. Pl. a bemutatott zöld X, alsó, király 30 pontjánál erősebb az osztó bármilyen színű 30 pontos kombinációja. Érvényes ez a fájer megítélésében is

Az osztó különleges joga lehet, hogy nem nézi meg osztott lapjait, hanem "majzli" bemondásával kivár. Ilyenkor köteles minden licitált összeget tartani az első körben. A felfordított talon négy lapjából választhat magának tetszőleges három kártyát, és a talonba kell nyitottan elhelyezni saját lapjait. Az osztó már nem cserélhet lapot! A többiek az így kialakított talonból cserélhetnek. A játékosok megállapodhatnak abban is, hogy az osztó nem élvez helyzeti előnyöket. A fájert korlátlan licittel is ki lehet próbálni, de ekkor goromba hazárdjátékká válik a szórakozás és gyakorlatilag az a személy nyer, aki több pénzt hozott magával a kártyapartihoz.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió