kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Ultiország

Tabi László cikke a Ludas Matyiban (1953)

„Tudjátok-e, merre van Ultiország? Nem tudjátok, merre van Ultiorszag, hát én megmondom. Ultiország a ligetnek azon a részén van, amelyet a Dózsa György út és az Ajtóssy Dürer-sor határol. S Ultiországnak azért nevezem, mert itt a padokon déltől egész estig talonmáriást játszik a nagyközönség, közismert nevén ultit, ezt a meglehetősen szimpla kártyajátékot.

Hogy miért a ligetnek éppen ez a része és csak ez a része Ultiország, az éppolyan rejtély számomra, mint az, hogy Ultiország polgárai kicsodák és miből élnek. Dolgozó emberek aligha lehetnek, mert különben nem ülhetnének naphosszat a padon, a kártyából sem élhetnek, mert bár pénzbe játszanak, de csak szűk körben maguk között, tehát a pénz csak ide-oda vándorolhat. Mégis, minden nap 150-200 ember ül a padokon Ultiországban s veri a blattot a kibicek gyűrűjében. Ultiország feketéllik a kártyázóktól, s csak olykor-olykor-olykor zavarja az áhítatos csendet egy-egy kisgyerek, aki a szomszédos parkok egyikéből ide keveredett és megáll bámulni a játékos bácsikat, hogy felnővén egykor majd elmondhassa: az anyatejjel szívta magába a rekontrát.”

A cikk megjelenése óta elmúlt 65 esztendő.
A kártyázási szokások megváltoztak. Korábbi cikkünkben írtuk:

„A magyarok nemzeti játékát, az ultit egyre kevesebben játsszák, pedig emlékeinkben még él a főváros tereinek hangulata - Klauzál, Almássy-, Köztársaság-, stb. , a Városmajorban és a Városligetben napi rendszerességgel felbukkanó ulti-kompániák látványa. Ma már csak elvétve találkozunk kártyázó társaságokkal.”


Kártyázó gyerekek a Városligetben

Kép forrása: epa.oszk.hu

Egy 2014-ben írott tanulmány viszont így tervez a Városliget megújításával:

„Kártyások kertjének felújítása - A rossz állapotban lévő parkrész felújításával (burkolatok, berendezési tárgyak cseréje, növényzet felújítása) a park funkciókínálatában fontos szerepet tölthet be a jövőben.”

A terv szép, csak elgondolkodtató,
hogy 2018-ban fel lehet-e éleszteni a Kártyások kertjét?


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió