kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Uruguay-i kanaszta

Kártya: 2 csomag kártya + 2 dzsóker
Játék típusa: gyűjtő-lerakó
Játékosok: 4

2 csomag kártyával és 2 dzsókerrel játszanak négyen. Az osztott lapok száma 13. Az emelésnél, ha az emelt halom alsó lapja piros 3 vagy helyettesítő kártya, az emelő megtarthatja azt, és így egy lappal kevesebbet kap az osztótól.

Az uruguay-i kanasztában nem csak azonos rangú lapok, hanem azonos színű kártyák sorozata is gyűjthető. Az így lerakott kombináció akkor is szabályos, ha egy bármilyen helyettesítő lapot (dzsókert vagy kettest) is tartalmaz. A lapok közé zárt helyettesítő lap végleg az asztalon marad, a sorozat szélén elhelyezett helyettesítő lap a lerakó által kicserélhető a természetes lappal.

Hét azonos színű, egymást rangban követő lapból is lehet szabályos kanaszta. Ebben a kombinációban helyettesítő kártya nem szerepelhet. A "sor-kanaszta" értéke az elszámolásnál 700 pont.

Egy kanaszta azonos rangú kártyákból és tetszés szerinti helyettesítő lapokból állhat. Tehát két természetes lap + 5 helyettesítő kártya is szabályos kanasztának számít. A dzsókerkanaszta értéke 2000 pont.

Különleges szabály, hogy kanaszta nélkül is befejezhető a játék. Ilyenkor azonban nem jár a győzelemért jutalompont. Nincs fagyasztás. Ennek megfelelően a dobóhalomba helyettesítő kártya nem rakható. A dobóhalom felvételének feltételei az egész játék során azonosak. A lerakási minimum 50 pont.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió