kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Vadászat Velencében

Velencébe eljutva olyan élményözönbe sodródik a gyanútlan kártyagyűjtő, hogy már-már képes megfeledkezni szenvedélye tárgyáról. Pedig itt is kártyáznak az emberek, mégpedig az észak-olasz típusok egyikével, a trieszti-képes kártyával. A XIX. század második felében még velenceinek mondták ezt a játékot, aztán a tükörképessé válás következményeként kezdték trieszti-képes jelzővel forgalmazni. Közrejátszhatott ebben, hogy a Modiano Kártyagyár ebben a városban folytatja (a mai napig) a kártyagyártást.

A Modiano Kártyagyár web-lapja - LINK
Velencei-képes kártya az IPCS-katalógusban - LINK
Trieszti-képes kártya Az IPCS-katalógusban - LINK

A közelmúltban gyarapodott a Magyar Kártyamúzeum gyűjteménye egy trieszti-képes Piatnik kártyával. Nem véletlenül készült Bécsben ez a játék, hiszen Trieszt csak 1918 után lett Olaszország területe, korábban a monarchia tengeri kikötőjeként, és annak pénzügyigazgatása alatt élte mindennapjait. Természetesen nem maradhatott ki a velencei souvenir kártya, melynek képeivel egy téli estén emlékezhetünk a feledhetetlen kirándulásra.


Trieszti-képes Piatnik kártya, 1900 k.


Velence souvenir


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió