kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Városképek Belgiumból

A belga kártyafestészet régi hagyománya, hogy a francia sorozatjelű kártyák ász lapjaira városképek színes és fekete-fehér metszetét, újabban fényképét nyomtatják. Az alakos lapok hagyományos belga-, párizsi-, holland- és nemzetközi kép változatai. Ezt a divatot hasznosítják a reklámkártyák tervezői, amikor gyárak és üzemek fényképét is felhasználják.

Érdekes kártyát adott ki 1995-ben a turnhout-i Játékkártyák Nemzeti Múzeuma. Az ászokra Rudi Thijs korabeli fényképek alapján rajzolta régi kártyagyárak épületeit és turnhout-i városképeket.

carta mundi
Kőr: Mesmaekers és a Kártyamúzeum
Pikk: Brepols és folyóparti részlet
Káró: Glénisson és a Víztorony
Treff: Van Genechten és a Pályaudvar
A Joker és az alakos lapok egy 1905-ben a Brepols & Dierckx Zoon Kártyagyár belga-képes játékának reprodukciója.


Az emllített kártyagyárakról tudnunk kell, hogy 1970-ben Carta Mundi néven egyesültek és lettek Európa egyik legjelentősebb kártyanyomdája.
Korábbi cikkünk >>

belga kártya
Shell reklámkártya, 1965. Az ászokon az olajóriás életének fényképei.

A turisták által szívesen vásárolt városképes souvenir másik típusával a kártyacsomag minden lapján egy város, régió, ország jellegzetes épületeinek képét vihetjük magunkkal, hogy később a kártyát lapozgatva járjuk be a felkeresett várost és tájat. Itt éppen Brüsszel nevezetességeit nézhetjük meg.

brüsszel

brüsszel


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió