kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Vénkisasszony

Kártya: francia, 51 lap dzsókerek nélkül
Játék típusa: lapfogyasztó
Játékosok: 3, 4, 5, 6

3-6 személy vehet részt a játékban. Az 52 lapos kártyacsomagból kivesszük a kőr dámát és a dzsókerekre sincs szükség.

A játék célja
Azonos rangú kártyákból párokat alkotva lerakni a lapokat. A játékban nincs nyertes, csak vesztes. Akinél utolsó lapként dáma marad, vénkisasszony lesz.

A játék menete
Az osztó keverés és emeltetés után közel azonos számú lapot ad mindenkinek. Három játékosnál 17 lapot ad, négynél 13 lapot, magának csak 12-t. Öt játékosnál négyen 10, az osztó 11 lapot vehet fel, hatnál pedig hárman nyolc, hárman kilenc kártyát kapnak.

Mindenki felveszi lapjait és az esetlegesen kézben lévő párokat nyitottan teszi maga elé az asztalra. Aki három azonos rangú kártyát birtokol, csak kettőt tehet le. Ezt követően az osztó kínálja fel jobb oldali társa felé a kezében lévő lapokat, a hátoldalukat fordítva felé. Ő egy tetszése szerinti lapot húz, és ha már van a kezében a húzottal azonos rangú kártya, leteheti párként az asztalra. Majd a lapot húzó játékos fordul jobb oldali szomszédjához, aki az imént leírtak szerint cselekedhet. Így megy végig a játék, amíg az egyik játékos, akinek valamelyik dáma a kezében marad, vénkisasszony lesz.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió