kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Wilner József kártyagyára 1

Parlaghy (Porzsolt) Kálmán volt az első, aki nyomatásban is megjelentette magyar nyelven a Magyarországon kedvelt kártyajátékok gyűjteményét. A könyv "Előljáró sörczenetében" szól a jó tanács: „A kalabriászt pedig a’ magyar Vilnerféle kártyával jádzadd negyed magaddal.”

Eltelt 130 év, a kalábriász a játékmúzeumba került és ma már senki sem tudja, milyen volt a Vilnerféle játékkártya. A napjainkban csak magyar kártya néven ismert típus színezett, Wilner-féle kiadásáról nem tudunk. Őriznek viszont két színezetlen próbanyomatot a Piatnik metszetgyűjteményben.

wilner kártya

wilner kártya
"Legfinomabb Helvét Német Kettős Kártya - KESZITI JOS. WILNER - PESTEN" 1858

wilner kártya

wilner kártya
"Josef Wilner in Pest" 1864


Wilner (Willner) József kártyafestő mester 1844 április 22-én lett Pest város polgára. (Római katolikus, nőtlen, a polgárjogért 6 forintot fizetett.) 1850-1855 között Mayer Györggyel társulva működtettek kártyagyárat a Belvárosában. 1855-1868 között saját nevén adta ki játékait, majd 1868-1872-ben társtulajdonosa és elnöke volt az Első Magyar Kártyagyári Részvénytársulatnak. 1875 júniusban meghalt.

Wilner a míves kártyaremeklések korának talán utolsó képviselője volt. „Az ő munkájának ugyancsak sokan vették hasznát és vallották kárát” írták gyászjelentésében.

wilner kártya

wilner kártya
"Kinder Karten Verfertigt von J. Wilner in Pest"
Gyermekkártya, készíti J. Wilner Pesten"

wilner kártya
Gyermekkártya múzeum
A gyermekkártya színezett lapjai


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió